АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЖЕФРИ САКС: САЩ СА СЪУЧАСТНИК В ИЗРАЕЛСКИТЕ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Проф. Джефри Сакс
20.05.2024 / 15:23

Политиката на САЩ е трагична, разрушителна, несправедлива и противоречи на международното право. САЩ са съучастници във военни престъпления.

Според него израелското лоби и отделни финансови донори се опитват да потиснат пропалестинските протести и дискурс. Това е напълно погрешно. Колкото повече човек познава историята на региона, толкова повече може да види истинския път към мира и съвместното съществуване в него. Постигането на справедливост и политическо самоопределение на Палестина като част от решението за две държави е в интерес на целия свят.

В кратък коментар преди интервюто с Джефри Сакс Tehran Times пише, че Вашингтон изпрати милиарди долари помощ на Израел от 7 октомври насам, подкрепи режима в Тел Авив пред Съвета за сигурност в ООН с цената на международна изолация и заглуши несъгласието в американските университети чрез отприщване на тежко и безпрецедентно насилие срещу студенти, искащи спиране на сътрудничеството с Израел.

Но изглежда САЩ губят и на двата фронта. Спорадичните критики на Джо Байдън към Нетаняху му навлякоха гнева на неговите израелски финансови донори, а същевременно неограничената подкрепа за войната на Биби го води до загубата на млади избиратели. Нещата никак не изглеждат добре за Байдън и перспективите са още по-лоши, тъй като Израел започна да нарушава единствената обявена от американския президент червена линия, нападението над Рафа, при без никакви видими последствия.

В интервю за Tehran Times доктор Джефри Сакс, световноизвестен икономист и професор в Колумбийския университет, говори за настоящата ситуация в американските университети и политиката на Вашингтон по отношение на Израел. Ето самото интервю:

- Последните световни заглавия се фокусираха върху ситуацията в американските университети. Вярвате ли, че студентите, които се застъпват за разграничаване на институциите от Израел, са мотивирани от антисемитизъм или имат връзки с Хамас, както твърдят американските мейнстрийм медии?

- Студентите протестират срещу смъртоносната бруталност на Израел в Газа, срещу съучастието на Съединените щати в тази бруталност и за спешната нужда от създаване на суверенна палестинска държава, съвместно с държавата Израел, съгласно Арабската мирна инициатива и Декларацията на Арабските и ислямски лидери в Рияд от 11 ноември 2023 г. Тези протести не са мотивирани от антисемитизъм. Те са мотивирани от желанието на студентите за мир и справедливост.

- Каква е оценката ви за реакцията на ръководствата на университетите към студентските протести? Смятате ли, че използването на насилие срещу студентите е оправдано?

- Ръководителите в много университети, включително моя собствен, изпаднаха в паника в следствие на натиска от страна на политици и крупни дарители. Със сигурност не трябваше да викат полиция; това по никакъв начин не беше необходимо или подходящо. Трябваше да проведат диалог със студентите. Те трябва да насърчават възможностите за учене, размисъл и диалог в рамките на университетската общност. Те трябваше да призоват преподавателите и студентите да търсят пътища към мира. Те трябваше да уважат правото на студентите да протестират и да признаят спешната необходимост от протест срещу клането в Газа, както и необходимостта от мир и решението за две държави.

- Усещате ли някакво влияние от израелското лоби върху учебната програма по отношение на Израел-Палестина в американските университети, особено в Колумбийския?

- Израелското лоби и отделни финансови донори се опитват да потиснат пропалестинските протести и дискурс. Това е напълно погрешно. Колкото повече човек познава историята на региона, толкова повече може да види истинския път към мира и съвместното съществуване в него. Постигането на справедливост и политическо самоопределение на Палестина като част от решението за две държави е в интерес на целия свят.

- Забелязали ли сте случаи на автоцензура или нежелание сред вашите колеги в Колумбия или други институции да критикуват Израел поради опасения от последици за тях?

- Много преподаватели, включително и аз, говорят открито за несправедливостта и незаконността на подхода на Израел. Разбира се, политиците се опитват да пресекат подобни възгледи, но възгледите, които изразяваме, са широко разпространени и по-голямата част от американското общество иска справедлив мир в региона. Ние призоваваме войната да приключи незабавно и държавата Палестина да бъде приветствана като 194-та държава-членка на ООН, като част от решението за две държави.

- Какво е мнението ви за безусловната подкрепа на Съединените щати за Израел?

- Политиката на САЩ е трагична, разрушителна, несправедлива и противоречи на международното право. САЩ са съучастници във военни престъпления. Международният съд може скоро да реши, че Израел извършва геноцид, тоест е в нарушение на Конвенцията за геноцида от 1948 г. Тази война трябва да спре незабавно, като Палестина бъде призната за член на ООН, без забавяне. В момента САЩ са единствената пречка пред този подход.

- Вярвате ли, че начинът, по който президентът Джо Байдън се справя с конфликта в Газа, може да повлияе на перспективите му за преизбиране?

- Да, разбира се. Това ще намали подкрепата на Байдън сред неговата електорална база и по-специално сред младите избиратели. За съжаление, Тръмп може да се окаже още по-лош. Но това не извинява политиката на Байдън, която е грешна, провалена и неприемлива.

- Очаквате ли Вашингтон да коригира политиката си спрямо Израел в отговор на нарастващия обществен натиск в бъдеще?

- Промяната на политиката е възможна, спешна и необходима за постигането на мир. Има два действащи фактора, които могат да доведат до това. От една страна, САЩ са все по-изолирани в ООН и в световното обществено мнение. Сега САЩ са единствената пречка за членството на Палестина в ООН, а оттам и за решението за две държави. От друга страна, избирателите в САЩ също са много недоволни от съучастието на страната в несправедливата и убийствена война на Израел. Комбинацията от тези два фактора – геополитика и обществено мнение вътре в САЩ – може да доведе до промяна на политиката на правителството към мир и решение с две държави.

Източник: tehrantimes.com

Автор: Мона Ансари, tehrantimes.com

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

https://glasove.com/novini/dzhefri-saks-sasht-sa-sauchastnik-v-izraelskite-voenni-prestapleniya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев