АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВЧЕВ: ПРЕДИЗБОРНАТА ПУШИЛКА ОКОЛО УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ БЕШЕ РАЗСЕЯНА

Главчев
15.05.2024 / 12:37

„Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна – става въпрос за размера на увеличението на пенсиите”. Това каза премиерът Димитър Главчев в началото на днешното заседание на Министерския съвет, предаде NOVA.

„Вчера Надзорният съвет на НСИ взе решение размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11 процента и това в съответствие с всички правила. Не може пенсиите на хората да са предизборен плакат. Основната ни задача като служебно правителство е провеждането на прозрачни избори и всичко върви по план в този аспект”, поясни министър-председателят.

Имам уверение от Министерството на електронното управление, че графикът се спазва, удостоверяването на съответствието на машините върви по план, екипите работят и се очаква от 24 до 26 май да бъде приключен процесът, увери премиерът. Той информира, че е провел среща с международната организация „Прозрачност без граници“, които по думите му са лидер в проследяването на прозрачността, включително и на изборния процес. Служебният премиер се е срещнал с председателя Франсоа Валериан, както и на бълагрския представител Калоян Славов. Те останаха доволни от това, което им разказахме как Министерският съвет действа в посока прозрачни и честни избори и обещаха пълно съдействие в тази посока, каза Главчев.

Относно президентските избори в Република Северна Македония Димитър Главчев подчерта, че "многократно България е заявявала, че е за европейската перспектива пред тях, но те трябва да извървят пътя, ако имат такова желание, да станат членове на ЕС, но това минава през спазване на всички договори". Първият такъв договор подписахме на 1 август 2017 г., след това през 2022 г. имаше подписване на догововри във формат с целия ЕС, припомни премиерът. Той допълни, че ако Република Северна Македония продължава да има желание за членство в ЕС, би трябвало да спазва всички договорнетости. В никакъв случай България няма да е пречка на Република Северна Македония да се присъедини към ЕС, при условие, че спазва всички уговорки от 2022 г. досега, заяви Димитър Главчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев