АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПРЕД СИНХУА: РУСИЯ ИСКА ВСЕОБХВАТНО И СПРАВЕДЛИВО УРЕЖДАНЕ НА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

Президентът на РФ Владимир Путин
15.05.2024 / 09:10

Русия е отворена за диалог относно Украйна за мирно разрешаване на конфликта, но преговорите трябва да вземат предвид нейните интереси и да вървят заедно с обсъждане на глобалната стабилност и надеждни гаранции за сигурност.

Западните партньори препоръчаха да продължат военните действия и да работят с тях за постигане на стратегическо поражение на Русия, каза Путин.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за агенция Синхуа, чийто текст е публикуван на сайта на Кремъл.

В интервюто, дадено преди посещението на Путин в Китай тази седмица, руският лидер изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на двегодишния конфликт.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта, поясни Владимир Путин.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред Синхуа.

„Искаме всеобхватно, устойчиво и справедливо уреждане на този конфликт с мирни средства и сме отворени за диалог по Украйна“, каза руският лидер. Той отбеляза, че това трябва да са преговори, които отчитат интересите на „всички страни, участващи в този конфликт, включително нашите интереси“.

„Съчетано със сериозен разговор за глобална стабилност, за гаранции за сигурност както на противниковата страна, така и, разбира се, на Русия“, подчерта Путин, отбелязвайки, че това трябва да са надеждни гаранции.

В същото време руският лидер вижда проблеми с надеждността на подобни гаранции от Запада.

„И основният проблем е именно надеждността на каквито и да било гаранции, тъй като имаме работа с държави, чиито управляващи кръгове предпочитат световен ред, основан не на международното право, а „ред, основан на правила“, за които постоянно говорят, но които не видях, с които никой не е съгласен и които очевидно се променят в зависимост от текущата политическа ситуация и интересите на тези, които ги налагат“, подчерта Путин.

Президентът отбеляза, че Руската федерация е готова за преговори. „Нещо повече, ние проведохме тези преговори“, каза президентът, като припомни, че през април 2022 г. в Истанбул руската и украинската делегации са подготвили проект на бъдещо мирно споразумение, като са взети предвид изискванията на Киев, включително за гарантиране на сигурността на Украйна в бъдеще.

„Нещо повече, ръководителят на украинската делегация парафира основните положения на проекта на документа“, отбеляза Путин. „Западните партньори ни убедиха, че е необходимо да се създадат условия за окончателното одобрение и подписване на това споразумение. И основното - руските войски да се отдръпнат от столицата на Украйна – Киев. Ние направихме това“.

Според президента обаче, вместо да подпише мирно споразумение, украинската страна неочаквано обяви прекратяването на преговорите.

„Както по-късно заявиха украински официални лица, включително защото техните западни съюзници им препоръчаха да продължат военните действия и да работят с тях за постигане на стратегическо поражение на Русия“, каза Путин.

Той увери: "Никога не сме отказвали преговори".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев