АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЮДЖЕТЪТ НА АСЕН ВАСИЛЕВ УВЕРЕНО ВЪРВИ КЪМ АКТУАЛИЗАЦИЯ

Стефан Антонов
13.05.2024 / 17:14

Бюджетът на Асен Василев ще се актуализира през лятото, сигнализираха експерти по публични финанси. Причината е, че събираемостта на данъчно-осигурителните приходи изостава сериозно от плана и се очаква неизпълнението им да е най-малко два милиарда лева при заложени 60 милиарда само от данъци и осигуровки. Това прави цял един процент от очаквания брутен вътрешен продукт. Като се има предвид, че в момента бюджетът е планиран с дефицит, равен на три процента спрямо БВП, всяка раздуване ще означава допълнително задлъжняване, нарушаване на критериите за финансова устойчивост, откриване на процедура по свръхдефицит срещу България и ново отлагане на влизането в еврозоната за неопределено време.

Събраните данъчни приходи към 31 март са само 18.7% от годишния план, което прави изоставане със 7 процентни пункта и ако тенденцията се задържи в останалите четири тримесечия проблемът може да се окаже дори по-сериозен. Надежда, за по-малък проблем дава фактът, че през втората половина на годината се допуска ускоряване на икономиката, както и че през първото тримесечие са налице еднократни фактори като спад на вноса на суров петрол. Тоя е предизвикан от презапасяването в края на миналата година, когато за последно можеше да се внася руски петрол за преработка в рафинерията „Лукойл“.

В същото време, професионалните среди коментираха, че данъчните създават сериозно напрежение сред клиентите им. Проверките и ревизиите на Националната агенция за приходите вече заприличват на търсене на „мляко от пиле“, като се използват всякакви поводи за установяване на допълнителни данъчни и осигурителни задължения сред бизнеса.

И тази година най-голям проблем ще има в събирането на ДДС. Целта тази година да се съберат 18.5 милиарда лева, или с 2.5 милиарда (16%) повече, най-вероятно няма да се изпълни поне на 60%, тоест няма да се съберат повече от 1.5 млрд. лв. Следващото перо, с най-голямо неизпълнение се очертава да са акцизите. При тях заложеното увеличение на годишна база е по-малко от 10%, но изпълнението на годишния план само по акцизите, през първото тримесечие спрямо целта за годината е едва 24%, при 29% през първото тримесечие на миналата година.

Общото и в двата случая е, че проблемите идват от комбинация между прекомерен оптимизъм в планирането и работата на Агенция „Митници“, която отговаря за облагането на вноса от трети страни с ДДС и изцяло за облагането на всички акцизни стоки, внасяни и произвеждани в България. Качеството на работата и в двете приходни агенции е силно повлияно от назначенията на бившия вече финансов министър Асен Василев. Неговият фаворит Румен Спецов, който Василев два пъти назначи начело на НАП беше оставен на поста си от служебния министър Людмила Петкова, като запознати обясняват действието с намерение да го смени по-късно през годината, когато се види, че нещата не вървят. Откакто миналия юни Василев се върна като финансов министър, той не спира да обяснява, че проблемите с приходите през миналата година се дължат на факта, че неговите назначения са били отстранени. Точно затова, сега Румен Спецов остава на поста си, докато не се види, че точно под негово ръководство данъчните не могат да изпълнят задачата си.

Според източници от Народното събрание, след ареста на директорката митниците ... и подготвяното им сливане с НАП моралът сред голяма част от служителите е паднал и в момента се работи с много по-ниска ефективност. Налице е и традиционното за периодите на властово безвремие, когато управляват служебни правителства, митничарите, замесени схеми, да се възползват от липсата на централизация и да работят главно за своето облагодетелстване.

Корпоративни адвокати коментираха, че са започнали и масови съкращения на служители в сектора на информационните технологии, където внедряването на изкуствен интелект отнема работни места, най-вече в центовете за техническа поддръжка. Поради това в секторът предстои преструктуриране. Притеснително е какво ще се случи и с предприятията произвеждащи автомобилни части и компоненти. Ако забавянето на автомобилопроизводството в Германия, Италия и Франция продължи по-дълго време, българските доставчици на западните фабрики със сигурност ще започнат да освобождават хора. Трусовете в двата сектора от своя страна ще доведат до повишаване на безработицата и разходите за обезщетения.

На този фон разходите се удържат само привидно. Към края на първото тримесечие те са с един милиард лева под равнището на първото тримесечие от миналата година. Причината е еднократен фактор – счетоводното сторниране (заличаване) на превода от 1.2 милиарда лева за капиталови разходи в набирателна сметка на регионалното министерство, които кабинетът си прибра. Без този трик плащанията щяха да отбележат увеличение, а ако публичната инвестиционна програма на се ограничи, това ще означава отново същите средства все пак да се похарчат, и разходът отново да се появи.

Разходите за персонал вече растат спрямо същия период на миналата година с 354.3 млн. лв. И то при положение, че не са влезли в сила множеството постановления на Министерския съвет за увеличение на плащанията за заплати, които към момента са в годишен размер над 500 млн. лв.

Принос към увеличаването на несигурността има и служебното правителство на Димитър Главчев, което в края на април увеличи заплатите на по-високопоставените чиновници в публичния сектор.

С Постановление № 123 от 29 април, с което се предоставят допълнителни средства по бюджета на Министерския съвет, и с разпоредба в преходните и заключителни разпоредби служебното правителство вдига максималните размери на заплатите на държавната администрация с 15%.

Освен несвързано с икономическите процеси, които обуславят забавяне на инфлацията, постановлението създава допълнителен натиск на трудовия пазар, който и без това страда от липса на работна ръка. Увеличението създава допълнителен стимул за хората да търсят работа в публичната администрация и при възможност да напускат позициите си в частния сектор. Това винаги отнема от потенциала за растеж на икономиката, но допринася и за раздуване на инфлацията.

Най-тревожна обаче е ситуацията с държавните инвестиции. Сега действащия бюджет позволява на общините и министерствата свободно да пристъпят към реализация на проектите, които са включени в онзи приложението, добило популярност като „поименника“. На свой ред правителствата винаги първо свиват капиталовите си разходи, когато осъзнаят, че приходите не вървят, но сега може да се окаже, че към момента на спиране на плащанията и замразяването на проектите редица общини са стигнали до разкопаване на канализационни системи например, които ще останат за довършване догодина, а съответните улици блокирани.

Автор: Стефан Антонов за "Гласове"

https://glasove.com/novini/byudzhetat-na-asen-vasilev-uvereno-varvi-kam-aktualizatsiya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев