АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: НЕКА КАМПАНИЯТА ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА НС ДА НЕ ЗАГЛУШАВА ДЕБАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.
09.05.2024 / 11:24

Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на героите от Втората световна война, победили нацизма, сега може да има мирна и обединена Европа:

"Нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент, да заяви как ще допринася и за прогреса на целия Европейския съюз, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми - предложението за отпадане на консенсуса при вземане на решения в областта на външната политика и разширяването, особено важно за нас, по прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна и искам да призова всички партии нека кампанията за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа, защото това е изключително важно за България".

Румен Радев прогнозира, че много скоро ще проличи дали новоизбраната за президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска и партията ВМРО -ДПМНЕ ще заработят за европейската перспектива на Скопие:

"Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенахгенските критерии за членство. А това ще рече промяна в конституцията и зачитане правата на македонските българи. Отказ от езика на омразата, който се развихри в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно-историческо наследство в тази страна".

Радев каза, че скоро ще обяви решението си за промените в Закона за хазарта, които бяха приети на извънредно заседание на 49-я парламент. Държавният глава очаква доклад от своите експерти, за да прецени дали ще наложи вето на приетите по спешност промени за забрана на рекламата на хазартни игри.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев