АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТУДЕНТИ ОТ ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ УЧАСТВАХА В ДИСКУСИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ТРАФИК НА ХОРА

МКБТХ-Сливен
29.03.2024 / 10:40

На 28 март Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) проведе дискусионен форум на тема „Превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация и незаконното трансгранично наемане на хора”, със студенти в Технически университет-София, Инжинерно-педагогически факултет – Сливен.

Владимир Друмев, секретар на МКБТХ-Сливен, запозна участниците с престъплението трафик на хора, като постави акцент върху методите на въвличане в трудова експлоатация и механизмите за манипулиране и контролиране на пострадалите лица.

В рамките на дискусията бяха обсъдени реални случаи на трафик на хора с цел експлоатация на труда и незаконно трансгранично наемане на хора за сезонна или временна работа в селскостопанския сектор, където са привличани работници с обещания за получаване на високо заплащане за ниско платена, нискоквалифицирана и интензивна работа.

Анализът показва, че доста често български граждани имат нереалистични очаквания за живота в чужбина и се доверяват на съмнителни оферти за работа, достигнали до тях чрез близки и познати, включително и през интернет.

Според последни данни на Европейската комисия, трафикът на хора с цел трудова експлоатация е засегнал 28% от регистрираните жертви в рамките на Европейския съюз. Жертвите са експлоатирани в секторите на селското и горското стопанство, строителството, промишленото производство, ресторантьорството, хотелиерството, развлеченията, полагането на грижи, почистването и обслужването в домакинствата, рибарството, търговията на дребно и транспорта.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев