АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВАТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ РУМЕН РАДЕВ ЗА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ

Румен Радев
29.03.2024 / 08:33

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери и вчера разговаря поотделно с трима от тях.

Според последните промени в Конституцията държавният глава може да избере кой да оглави временно правителство от ограничен кръг публични фигури.

За да насрочи избори за 50-то Народно събрание, президентът трябва да назначи служебен премиер по нови правила, който да му предложи състав на кабинет.

"Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", каза Радев.

Румен Радев разговаря поотделно с трима от кандидатите – председателя на парламента Росен Желязков, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, както и с управителя на Българската народна банка Димитър Радев, който единствен говори пред журналисти.

От думите му стана ясно, че кандидатите за служебен премиер намаляват с още четирима, защото не е целесъобразно управителят на БНБ и тримата му заместници да оглавят временно правителство.

"Не е добра идея да се въвлича банката в политически процес, има колизия с националното и европейското законодателство, ще се създаде дългосрочен проблем", смята Димитър Радев.

Разговорите на "Дондуков" 2 продължават днес.

Румен Радев очаква официален отговор – съгласие или отказ от още шестима потенциални кандидати от списъка със служебни премиери. Това са тримата подуправители на БНБ – Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, двамата заместник-председатели на Сметната палата – Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров, както и от омбудсмана. Диана Ковачева, обаче, поема през април поста съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

След консултациите с потенциалните кандидати президентът трябва да обяви избора си и да издаде указ за назначаването на служебен премиер, а той да предложи на държавния глава състав на служебен кабинет.

След това Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев