АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ: НЕ Е РАНО ДА СЕ ГОВОРИ ЗА КОНСТИТУЦИОННА КРИЗА, ВЕЧЕ Я ВИЖДАМЕ

Александър Симов Снимка: Добрина Карамболова, БНР
28.03.2024 / 16:02

Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата отговорност на кого е? Президентът е прав за себе си, като казва, че не може да носи отговорност, защото не той избира министър-председателя. Служебният премиер на кого ще се подчинява? Кого слуша? Имаме страшно много неотговорени въпроси и това е защото нарушиха онзи фин баланс, който авторите на Конституцията са имали предвид преди.

Александър Симов посочи, че "много нормални хора" са предупреждавали, че конституционните промени са "въздух под налягане":

"Ситуацията е тежка, но трябва да ни научи, че видите ли една политическа сила да паразитира с идеята, че ще променя Конституцията, за да реши вътрешните си политически проблеми, това означава, че тази политическа сила трябва да бъде захвърлена на бунището. Дори ако погледнем историята на българското дясно, те винаги са се проваляли със съдебната система. Очевидно е, че в градската десница няма интелектуален, морален, политически и обществен капацитет, за да променят Конституцията".

Симов не се съгласи с твърденията, че отиването на предсрочни избори ще създаде хаос:

"Ако изборите са хаос, тогава значи, че мечтаеш за някакъв авторитарен режим. Няма хаос там, където има диктатори. Изборите са върховната изява на демокрацията. Изборите винаги променят нещата. Да, промяната не винаги ни харесва".

Според Александър Симов по-добрият вариант е изборите да са 2 в 1 - за Народно събрание и за Европейски парламент:

"Това ще вдигне активността и за европейските избори. Това ще помогне и да свържем българския политически процес с процесите, които текат в Европейския съюз. Има своите политически предимства да са 2 в 1, а също и икономическо, което не е за пренебрегване".

Няма време за политически проект на президента Румен Радев за тези избори, смята Симов:

"На тези избори няма да има чиста президентска партия, но ще има много хора, които ще твърдят, че са говорители на президентската институция. Иска ми се поне този път Радев да успее да се разграничи от тях, за да покаже, че президентът не е такъв активен участник в парламентарния процес. ... Вече само Радев може да застане на чело, не може вече да телепортира от своя авторитет. Аз не смятам, че той иска сега нещо подобно".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев