АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТН ПОЛУЧИ ПАПКАТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА, СЛЕД СЕКУНДИ Я ВЪРНАХА ПРАЗНА

ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна!
28.03.2024 / 13:06

Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“. Точно в 11:00 ч. на "Дондуков" 2 дойдоха председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, заместник-председателят Ивайло Вълчев и секретарят на групата Станислав Балабанов. Те задържаха папката с мандата само няколко секунди и я върнаха обратно празна на президента.

„Благодарим за доверието! Разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува, но за съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през изминалите 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно и затова трябва да се отиде на избори”, обърна се Ивайло Вълчев към Радев.

"Някои определят изборите като хаос и като ненужни, но ние мислим, че те са най-висшата форма на демокрация", подчерта той и допълни: "Ще подържим папката за няколко секунди, но все пак връщаме тази папка, защото това е най-правилното за България. Пожелаваме ви сила и мъдрост и нека оттук нататък да решават хората".

"Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване", заяви президентът от своя страна и допълни: "Веднага след „традиционното кафе“ с партиите започвам срещи и разговори с всички потенциални министър-председатели".

Радев декларира намеренията си за възможно най-бързо сформиране на служебно правителство, което да организира предстоящия предсрочен вот. "Днес, утре, ако се наложи и в почивните дни ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина", посочи още държавният глава.

За служебен министър-председател президентът може да избира измежду: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Мандатът на ИТН бе последната възможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев