АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТО ПАНЧУГОВ: НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО. ПРОЦЕДУРИТЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРВЯТ БЪРЗО

Христо Панчугов Снимка: Силвия Великова
27.03.2024 / 10:00

"Очевидно е, че няма възможност за съставяне на правителство оттук нататък - дали заради липса на подкрепа, дали заради вече изчерпани възможности за преговори. Процедурите ще се извървят достатъчно бързо", обясни пред БНР политологът Христо Панчугов.

Парламентарната рулетка се завърта за втори път. В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".

Шансът им да съставят правителство изглежда нулев след прекратените преговори между първите две коалиции, които не се разбраха как да продължи деветмесечното им общо управление и в бъдеще.

"Не мисля, че слънцето е на път да се покаже. Бойко Борисов и различни представители на ГЕРБ не поставят под съмнение факта, че отиваме на предсрочни избори. Очевидно е, че доверието между двете формации, участващи в този процес, е на изключително ниско ниво".

Панчугов анализира предложението на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС вторият мандат за съставяне на правителство да е национален и общ.

"И двете формации нямат особена полза в момента да се отиде на избори. Но има желание да се управлява".

"И двете формации се държаха като изненадани от необходимостта да предоговарят нещо. Това им изигра лоша шега", посочи политологът.

Той коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е имало натиск отвън за заемането на позицията на вътрешния министър.

"Нещо недопустимо, нещо действително излагащо за България, защото от държави, включително и нечленки на ЕС, започнаха да се обаждат от името на Кирил Петков да ме натиснат за вътрешния министър", заяви той.

"Постигането на това споразумение за управление отново беше продукт на желанието да се внуши външнополитически натиск. Този разказ подкопава устоите на българския политически процес. По тази причина никога няма да се превърне в официален. Няма да видим поемане на отговорност", посочи политилогът.

Не мисля, че някой ще спечели нещо от това, което се случи през последната седмица, отбеляза Панчугов.

"Дори и да има някаква краткосрочна победа, тя няма да е за сметка на по-голямата политическа апатия. Дори да бъдат мобилизирани партийни ядра в максимална степен, това едва ли може да се брои за политическа победа, нито ще реши уравнението за създаване на следващото управление в България.

Основният фокус в момента е да се трансформира разказът за това кой е виновен, да се обвинят другите.

Трибуната на парламента е основно място, където да се води политически разговор за бъдещето на държавата. Той минава през това да се убеждават хора да гласуват за една или друга политическа формация. Големият въпрос е дали ще видим абсурдни политически решения в името на краткосрочни политически победи. Не очаквам с тази практика да се постигне кой знае какъв успех. Очакванията на българските граждани са различни".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев