АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП-ДБ ЩЕ ВЪРНАТ ПРАЗНА ПАПКА НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА ВТОРИЯ МАНДАТ

ПП-ДБ ще върнат празна папка на президента за втория мандат
27.03.2024 / 09:47

„Връщаме папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство. След като вчера ГЕРБ окончателно и твърдо заявиха, че не желаят да участват в каквито и да било преговори за втория мандат, е безсмислено да губим време”, заяви пред NOVA в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

На въпрос на журналисти кой ще вземе и върне папката той бе категоричен: „Ние си имаме премиер. Той се казва Николай Денков”.

„Отговорността, че сега държавата се хвърля в нови избори, лежи изцяло върху ГЕРБ. През цялото време водиха така преговорите, че да доведат до този край. Виждате, че вчера ние направихме донякъде последен опит, като им предложихме да си изпълнят поетия преди 9 месеца ангажимент и да предложат техен премиер за втората част на ротацията. Те отказаха. Виждате, че не искат”, категоричен бе Атанасов.

Пред БНТ по-рано Атанасов заяви, би било чудо да има някаква промяна, но не зависи от тях.

"Миналата година след тежки преговори ние направихме компромис и се съгласихме фактически да създадем коалиционно управление с политическата сила, която е наш антипод, с която ние се борихме преди това. И го направихме с оглед на националните интереси, в името на това България да има редовно управление, защото от тежката политическа криза от 3 години държавата ни беше забуксувала и във вътрешен, и във външен план, имаше нужда да се излезе от тази ситуация. Припомням, че декларацията, с която беше създадено правителството Денков, беше за 18 месеца управление, като се ротират само премиерът и вицепремиерът на деветия месец. В един момент започнаха претенции за властови позиции. В тази декларация е записано, че Денков трябваше да стане освен вицепремиер и министър на външните работи. Няма да влизам в подробности как бяха водени преговорите. Имаше два фокуса. Колегите от ГЕРБ отново ги интересуваше персоналния състав на правителството, искаха промени, искаха определени хора да заемат определени позиции. Ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението за продължаване на съвместното ни управление, защото за нас са важни реформите", заяви той.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че въпросът кой да бъде на поста на вътрешен министър е бил обсъждан в самото начало на преговорите.

"Проблемът за МВР беше сложен още в първия ден, когато седнахме на преговорите. Очерта се от другата страна нямат никакво желание за реформа в службите, особено при сложната международна обстановка. На 300 км от границите ни има война, има заплахи за българската национална сигурност, нашият сектор за сигурност е неефективен, казано меко", заяви Атанасов.

"Аз много мълчах в желанието си да имаме съвместно управление. Аз бях този, който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват. Между другото от близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност", посочи още той.

Днес държавният глава Румен Радев трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Ако действително от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът трябва да връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията Радев трябва да направи това в седемдневен срок.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев