АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИКОЛАЙ СТАЙКОВ: БОРИСЛАВ САРАФОВ И ИЛИАНА КИРИЛОВА ДА ПОДАДАТ ОСТАВКИ

Николай Стайков Снимка: Добрина Карамболова
21.03.2024 / 11:16

"Няма как да се изчистят казусите, докато начело на основни разследващи институции, като Софийската градска прокуратура, има хора, свързвани с показания, някои от тях и със записи и снимки с разследваните лица. Не съм оптимист при това ръководство". Това заяви пред БНР разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд и декларира, че те ще продължат да осветляват такива казуси и информации.

Според него в антикорупцията най-важен е тонът на върха. В момента управляват приятелите на Петьо Еврото от "Осемте джуджета" и няма как да сме оптимисти в нито един от двата големи случая на влияние в съдебната система, категоричен бе той и посочи:

"Ако имаме институции, като Инспекторат, като ВСС, на място, за мен след публикуването вчера на документа с показанията от 11 страници на административния ръководител на СГП би трябвало днес тя вече да не е на тази позиция, но виждаме, че отново има едно снишаване на институциите".

Той призова изпълняващия функциите главен прокурор Сарафов и ръководителя на столичната прокуратура да си подадат оставките, защото, по думите му, "те са откровено необективни и нямат интерес от разкриването на пълната истина и по "Осемте джуджета", и по Мартин - Нотариуса".

Според него работата на извънредната парламентарна комисия е достигнала етапа, в който да изнервя с две неща някои политици:

"Първото е, че започна да свързва двата казуса. Единият от тях - "Осемте джуджета", откровено е неудобен за сегашното управление на прокуратурата, най-вече за главния прокурор Сарафов и за сегашния градски прокурор на София г-жа Кирилова, тъй като започнаха да излизат детайли, документи, изказвания, от които възникват още повече въпроси за това как е работила и как е разследвала прокуратурата по тези казуси и най-вече по Петьо Еврото като най-големият символ, като най-високопоставения магистрат, който е уличен в подобни корупционни схеми на влияние и то на високо ниво в прокуратурата".

В предаването "Преди всички" Стайков напомни, че в прокуратурата има голям брой политически сензитивни дела. "И Петьо Петров, и сегашният столичен прокурор са работили в определен момент заедно с председателя на ДПС Делян Пеевски като колеги", добави той. По думите му задълбаването в определени детайли определено изнервя и на политическо ниво, затова комисията започва да утихва и вече трета седмица няма заседание.

Журналистът смята, че комисията не е основен приоритет на политическо ниво, но има депутати с искрено желание това да се случи. Според него ако се отиде на избори, няма да има време да минат обсъжданите поправки за падане на следствената тайна.

Относно изслушването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров във Висшия прокурорски съвет, Николай Стайков посочи, че това е било изслушване в изключително приятелска среда. "Там нямаше нито един истински въпрос", посочи той и каза, че би го попитал: "Защо двете най-големи схеми на влияние - тази на Петьо Еврото и тази на Нотариуса, процъфтяват и имат най-силния си период по време на неговия мандат като управляващ прокуратурата".

Според него Цацаров няма как да не е знаел за начина на работа на Петьо Еврото. По думите на журналиста това е изключително лоша диагноза за защитните механизми в прокуратурата и в ДАНС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев