АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЩЕ ИМА ПРАВИТЕЛСТВО, ГАБРИЕЛ ПРЕДСТАВИ СПИСЪКА С МИНИСТРИ НА ПРЕЗИДЕНТА

Румен Радев и Мария Габриел
19.03.2024 / 17:09

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел отиде в Президентството, за да върне изпълнената папка с мандата на президента Румен Радев, макар до последно да имаше въпросителни около това дали партньорите се разбрали за структурата на Министерския съвет и спорните имена на кандидати за министри.

"За последните 9 месеца показах, че мога да отстоявам интересите на България. Не работя нито за себе си, нито за партията, а за националния интерес. Но показах ясно с какво няма да направя компромис", започна словото си Габриел и уточни, че за нея водещи принципи ще продължат да бъдат доверието, диалога и законите.

"По време на преговорите стана ясно, че имаме споразумение, в което с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нямаме различия за съдебната реформа, регулаторите, борбата с корупцията... Затова е логично да има споделено правителство. Осъзнавам колко важна е отговорността да има стабилност в България, да има стабилно правителство, Шенген. Връщам мандата изпълнен с чувството за отговорност пред България и необходимостта, с която страната има за стабилност, за да може достойно да отстоява своето място сред европейските и други народи. Благодаря ви", каза Габриел, след което прочете имената на предлаганите от нея министри:

Министър-председател и външен министър Мария Габриел

Заместник министър-председател по европейските въпроси – Николай Денков

Министър на финансите – Асен Василев

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на правосъдието - Атанас Славов

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - Катя Панева

Министър на културата - Кръстю Кръстев

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията - Богдан Богданов

Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков

Министър на енергетиката - Жечо Станков

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на туризма - Зарица Динкова

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев

Президентът заяви, че още днес ще подпише указа, с който ще изпрати проектокабинета в НС. До минути се очаква от ПП-ДБ да излязат с коментар за обявеното от Мария Габриел. Всички партии от опозицията също са обявили брифинги за този следобед.

В понеделник Мария Габриел прие мандата от Румен Радев като кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Това се случи в присъствието на преговорния екип на ГЕРБ и на премиера в оставка акад. Николай Денков, както и на съпредседателят от ПП-ДБ Кирил Петков.

Още тогава Габриел прие предложението на колегите си за още 24 часа преговори, в които да бъдат изчистени спорните моменти в споразумението за управление, както и в състава на министрите, за които от ПП-ДБ обявиха, че е неприемлив.

И двете парламентарни сили заявиха, че съставът на кабинета и споразумението трябва да се приемат в пакет. Нямаха различия за реформите, които са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев