АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ПРЕДУПРЕДИ: БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ГОТВЯТ ЗА ВДИГАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ

Бойко Борисов
15.03.2024 / 12:28

Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа в Пловдив, позовавайки се на доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

По думите му той е представен на среща на 14 март между представители на фонда и на бюджетна комисия в парламента.

"МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета", посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10 процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане.

"Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи", каза Борисов. Той допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, посочи лидерът на ГЕРБ.

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3.5 процента, но Брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев