АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ЩЕ ВРЪЧИ МАНДАТ НА ГЕРБ-СДС В ПЕТЪК В 17.00 ЧАСА

Празиденство на РБ
13.03.2024 / 18:33

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС, на 15 март 2024 г. в 17.00 часа, съобщава пресцентърът на държавния глава.

От президентската институция припомнят, че процедурата, която ще се проведе на 15 март в 17.00 часа, е в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на ново правителство в 49-ото Народно събрание. До тук се стигна, след като премиерът Николай Денков подаде оставка на пети март, а ден по-късно парламентът я гласува единодушно. Първите две коалиции започнаха преговори за продължаване на евентуално бъдещо управление с премиер Мария Габриел.

В началото на седмицата – в два поредни дни – президентът Румен Радев проведе политически консултации с шестте парламентарни формации. От ГЕРБ поискаха още време за преговори за съставяне на кабинет. От ПП-ДБ посочиха, че има съществен напредък в разговорите, а от ДПС заявиха, че ако първите две коалиции се договорят, от движението ще продължат да подкрепят управлението и в бъдеще. И трите опозиционни партии – "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха за предсрочни парламентарни избори.

Три дни след края на политическите консултации президентът ще връчи и първия проучвателен мандат. Първи шанс да съставят кабинет получават от ГЕРБ-СДС. На срещата при президента кандидатът за министър председател, посочен от най-голямата група, ще получи папката с мандата от държавния глава. Мария Габриел ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев