АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕП ОДОБРИ ЗАКОН ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА САНКЦИИТЕ НА ЕС ДА СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР

Европейски съюз
12.03.2024 / 16:56

Европейският парламент одобри днес законопроект, който предвижда нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва със затвор до пет години. Решението бе прието с 543 гласа "за", 45 "против" и 27 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Текстовете предвиждат нарушенията да се възприемат като престъпление във всяка от страните в ЕС и да попадат в обхвата на общо определение. Санкциите на ЕС засягат запор на имущество, включително криптовалути, забрани за пътуване, оръжейно ембарго и ограничения за бизнеса. Санкциите се приемат на равнището на ЕС, но прилагането им зависи от държавите от ЕС, отбелязва ЕП. В някои от страните от ЕС определенията за нарушение на санкциите и свързаните с тях наказания са различни, се пояснява в съобщението.

Занапред за нарушения ще бъдат приемани незамразяването на средства, неспазването на забрани за пътуване или оръжейно ембарго, прехвърлянето на средства към лица, подложени на санкции, или правене на бизнес с държавни субекти на държави под санкции. Предоставянето на финансови услуги или правни съвети в нарушение на санкциите също ще бъде наказуемо престъпление.

За заобикаляне на санкциите ще бъде възприемано укриването или прехвърлянето на средства, подлежащи на запор, укриване на истинската собственост на имущество и неотчитане на необходимата информация. При нарушения от страна на дружества съдиите ще могат да налагат възпиращи глоби, а при неумишлено неспазване на правилата за търговия с оръжие или изделия с двойна употреба ще бъдат постановявани наказания за проява на сериозна небрежност.

Законопроектът подлежи на допълнително одобрение от Съвета на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Държавите от ЕС ще имат срок от една година, за да въведат промените в националното законодателство.

Европейската комисия установява, че непоследователното прилагане на санкциите на ЕС е подкопало тяхната ефикасност, се допълва в съобщението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев