АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ИТН ПОИСКАХА ИЗБОРИ, А СЛЕД ТОВА – СЪСТАВЯНЕТО НА ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО

Пред президента лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов аргументира защо партията им иска избори, а след това и съставянето на експертно правителство с програма, което да има широка парламентарна подкрепа
12.03.2024 / 15:42

Това се случи на днешните последни консултации, които държавният глава Румен Радев организира с парламентарно представените партии, в опит това НС да състави правителство.

Пред президента лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов аргументира защо партията им иска избори, а след това и съставянето на експертно правителство с програма, което да има широка парламентарна подкрепа. Според него това обаче може да се реализира след следващи избори.

"Защото тогава тежестта на самите партии ще е различна. И ако тогава има разум сред партиите, може да се върви в тази посока… Следим гнусотията, която се случва, а не самите преговори… Този парламент беше изчерпан в момента на съставянето на правителството по този начин - между две формации с подкрепа на трета, които излъгаха избирателите си, зачеването му беше порочно", коментира той.

По думите му резултатът сме видели девет месеца по-късно – няма закон, който да не е променен четири или пет пъти, едни "изключително вредни промени в Конституцията".

"Част от промените бяха направени просто защото сте Вие. Те не разсъждават за стойността на президентската институция, а разсъждават с хора – къде е мой човек, къде не е", каза Йорданов.

Според него това е доста късогледо, защото в един момент "политическата въртележка" се сменя и тогава хора, приели мракобесни закони, могат да получат същото от собствените си закони. "Но за това трябва някаква политическа мисъл, която липсва", добави той.

Според него, ако "сглобката се сглоби отново", ще има партийно овладяване на независимите регулатори, повишаване на цените и на горивата.

"Тези хора преговарят не за нещо ново, а повече ни приличат на роднините, които са се събрали в болничната стая, за да решат днес ли да спрат животоподдържащите системи или да оставят още малко", обясни пък Ивайло Вълчев как виждат потенциала за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

"Когато ние се договаряхме с тях (с ПП-ДБ – бел. ред.) бяхме в мол и всичко се излъчваше", припомни на свой ред Тошко Йорданов и предположи, че сегашните преговори се водят в кабинета на председателя на ДПС Делян Пеевски.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев