АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНОДЪТ КАСИРА ИЗБОРИТЕ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ, ЩЕ РЕВИЗИРА ЕПАРХИЯТА

 Протест на свещеници пред Синодалната палата в София Снимка: Виктория Петрова
12.03.2024 / 15:26

Касирането на изборите за нов Сливенски митрополит, проведени на 18 февруари, е окончателно, реши Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ).

Нови избори ще се проведат след пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия.

Ръководителят на овдовелия престол Варненският и Великопреславски митрополит Йоан има три месеца, за да направи тази проверка и едва след това ще се премине към нови избори. Това съобщи Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод на БПЦ след днешното заседание на митрополитите.

"Съгласно член 89, ал. 2 от Устава на БПЦ и Българската патриаршия касирането на избора за сливенски митрополит е окончателно", каза той.

"Единодушно бе решено, че се възлага на Варненския митрополит Йоан да управлява в качеството на наместник и да проведе нов избор за Сливенски митрополит", уточни второто решение митрополит Киприан.

Той добави, че се възлага на митрополит Йоан пълна финансова ревизия на Сливенската епархия и на имотното ѝ състояние.

"На митрополит Йоан се възлага да извърши проверка на списъците с епархийски избиратели дали отговарят на устава на патриаршията, както и приетата наредба за избор на 18 февруари е неприложима към този момент и трябва да бъде препратена за разглеждане на следващия църковен съвет", каза митрополитът.

Всички решения са единодушни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев