АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: АКО С ГЕРБ-СДС НЕ НАМЕРИМ СЪГЛАСИЕ ЗА ПЪРВИЯ МАНДАТ, ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ

Денков
11.03.2024 / 16:12

Премиерът в оставка Денков заяви, че преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС през уикенда са минали конструктивно - със съгласие по определени точки, но и със спорни моменти. Затова разговорите в сглобката продължават и през следващите дни и ако няма разбирателство за първия мандат, това вероятно означава, че се отива на избори, обясни Денков пред медиите след консултациите при президента Румен Радев.

"Нещата за момента вървят, има още работа, умерен оптимист съм, преговорите уикенда бяха конструктивни, имаше напредък, но и спорни моменти, разговорите продължават. Както знаете, освен споразумението, по което работихме уикенда, трябва да уточним законодателната програма, не е започнала още работа, имаме първи вариант на списъка, но трябва да се работи по списъка заедно. Отделно управленската програма, която трябва да се актуализира и разбира се, съставът на Министерския съвет. Разговорите с преговорния екип бяха конструктивни, трябва да се продължи със същата интензивност. Трябва да приключат бързо преговорите, за да имаме решение. Искаме да се осъществи ротацията. Очакваме да намерим съгласие с ГЕРБ- СДС и това трябва да доведе до реализацията на първия мандат, това е естествено. Ако ние не намерим съгласие за първия мандат, това означава, че вероятно отиваме на избори, готови сме за това", каза акад. Денков.

Той уточни, че на този етап няма да коментират имена и евентуален състав на Министерския съвет.

"Преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети, но според нас си струваше, защото сега, след девет месеца, след приети два бюджета, след промени в Конституцията, след развиване на инвестиционните проекти, които бяха "заседнали" години наред, след отпушване на основните проблеми, свързани с енергийния преход, всъщност можем да кажем, че си струваше това усилие". Това каза министър-председателят в оставка по-рано пред президента на консултациите на "Дондуков" 2.

По отношение на преговорите с ГЕРБ-СДС Денков той отчете пред държавния глава, че отношенията са сложни, но, по думите му, никой не очаквал, че ще бъдат леки. "Именно затова намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата на преговорите, защото дали ще продължим и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък", добави Денков. Премиерът в оставка отчете, че има съществен напредък във водените преговори с ГЕРБ-СДС и добави, че трябва да продължат с това усилие.

"Това, което е много важно и имаше разбиране от другата страна - че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част на тези преговори е как ние подхождаме към продължаването на тези реформи", добави Денков.

Предстои обсъждане на възможен персонален състав на Министерски съвет, каза още той и добави, че докато не приключи този процес, няма как да се обсъждат детайлите. Напредък има, каза Денков пред Радев.

"Изцяло във вашите правомощия е вие да решите как ще действате", отговори Денков в отговор на въпрос, поставен от президента, дали им е необходимо още време. Не е наша работа да се опитваме да се месим, добави той.

"Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите и европейския път, който ни събра заедно", заяви още Николай Денков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев