АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ В МЛАДОВО ЩЕ ЗАПОЧНАТ В 10 ЧАСА В СЪБОТА

Снимка: 'Инфотуризъм - Сливен' /архив/
07.03.2024 / 16:06

Ежегодният регионален празник „Маскарадни игри“ ще започне в 10 часа на 9 март, събота, в сливенското село Младово. Самодейни състави ще представят характерни обичаи от сезонната и семейна обредност, сред които „Васильовден – Камили“, „Кукувден“, „Джаркане на стрели и вземане на прошка“, „Заораване и засяване“, „Сирни заговезни“. Организатори са Община Сливен, кметството и НЧ „Христо Ботев 1929“ в населеното място.

Празникът има конкурсен характер. Представянето на съставите ще бъде оценено от жури с председател доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове – Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ и Динка Славова, етнограф. Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първо, второ и трето място са предвидени парични награди.

Събитието е традиционно в календара на Община Сливен. Целта е да се стимулират проучванията на маскарадната обредност, да се съхранят и популяризират местните и регионалните традиции. Населеното място, което е домакин на празника, се сменя всяка година.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев