АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТРАХИЛ ДЕЛИЙСКИ: ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЕРБ ПОКАЗВА, ЧЕ СЕ МИСЛИ ЗА ИЗБОРИ, НЕ ЗА 4-ГОДИШЕН МАНДАТ

Страхил Делийски  Снимка: Юлияна Корнажева
05.03.2024 / 16:05

Ротацията ще се състои, ще има и някакъв документ като споразумение, няма да има предсрочни избори сега. Това прогнозира в интервю пред БНР политологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Страхил Делийски.

В предаването "12+3" той коментира завършилото национално съвещание на ГЕРБ, на което беше обсъдено споразумението и беше избран екип за преговори с партньорите в сглобката.

"Да, няма да ходим на избори следващите два-три месеца, но ходовете на ГЕРБ и поведението, че се мисли за избори, а не за 4-годишен мандат, е повече от очевидно", коментира политологът. И смята, че вероятно ще имаме някакъв документ, "който ще бъде общ, защото влизането в детайли ще доближи коалицията до разпад, защото няма да могат да се изпълнят".

"Дори говореното на Борисов, "партията ми е важна, но България ми е по-важна", показва, че поведението е позиционирано, че ще се ходи на избори, но това няма да бъде веднага. Още повече че не е сигурно предизвикалият предсрочни избори как ще бъде оценен от избирателите", предупреди политологът за рисковете от предсрочен парламентарен вот.

Изказването на Борисов на Националния съвет според Страхил Делийски е "намигване към избирателите на коалицията - партньор в сглобката".

"Защото имахме говорене и обръщане към твърдите избиратели, но и едно ясно послание, което излиза извън твърдия електорат на ГЕРБ, и по-общо обръщане към избирателите от партньорската коалиция. Съвсем очаквано и разумно поведение е това в тази ситуация, с оглед на целите, които преследват ГЕРБ", коментира политологът.

За предстоящата ротация в управлението той смята, че "това е неформален процес и зависи от взаимоотношенията между участниците в него, а не толкова от процедури и правила, които могат да се коментират".

"Аз си мисля, че все още разбирането, че "е рисково предсрочни изори" доминира над това, че предсрочни избори ще помогнат на отделните партии да се стабилизират в обществото. Очаквам поведение, ориентирано едновременно към представяне на отделните участници – "гаранти за стабилността на правителството", заедно с поведение, ориентирано като "защитаващи интересите на своите избиратели", анализира ситуацията Делийски.

"Мисля, че ще успеят да се договорят, не очаквам драми, освен ако в тези неформални отношения не прелее чашата", категоричен е той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев