АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ЛИКУВА! ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА САЩ РАЗЧИСТИ ПЪТЯ МУ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ

Доналд Тръмп
05.03.2024 / 09:04

Тръмп спечели ключово дело, което го превръща в сигурен съперник на Джо Байдън на изборите по-късно тази година

Върховният съд на САЩ излезе с ключово решение в полза на Доналд Тръмп, който се бори отново за президентския пост, като отмени съдебно решение, което го беше изключило от първичното гласуване в Колорадо по силата на раздел 3 от 14-та поправка на Коституцията на САЩ.

Тя забранява на федерални, щатски и военни служители, които са "участвали в въстание или бунт" срещу страната, да заемат отново длъжности. За Тръмп се смята, че такова е нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Съдиите единодушно отмениха решението от 19 декември на върховния съд на Колорадо да изхвърли Тръмп от първичното гласуване на републиканците в супервторника, при който на вот в 15 щата се разпределят 873 делегати.

Решението на Върховния съд е взето с мнозинство - 9 "за", никой не е гласувал "против".

Без да квалифицират действията на действащия президент републиканец на 6 януари 2021 г., деветимата съдии постановиха, че само Конгресът, а не щат, има право да отстрани кандидат от бюлетината за президентските избори.

Самият Тръмп написа : "ВЕЛИКА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!", в своята мрежа Truth Social, след произнасянето на Върховния съд.

И според "Ройтерс" това е голяма победа на Доналд Тръмп в кампанията му за завръщането му на президентския пост. Той е на практика безспорен фаворит за номинацията на републиканците да прекрати управлението на президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември.

Единственият му останал съперник за номинацията на неговата партия е бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, която вчера извоюва първата си победа - в столичния федерален окръг Колумбия.

Критици на решението в Колорадо предупредиха, че този ход ще лиши гласоподавателите от шанса да произнесат собствената си присъда относно завръщането на Тръмп в Белия дом.

Някои експерти също бяха скептични относно правните основания, тъй като Тръмп никога не е бил обвинен заради бунта на Капитолия.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че обръщението му към поддръжниците преди насилието в този ден е защитено от свободата на словото. Самият той казва, че отстраняването му се равнява на политическо преследване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев