АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АПЛОДИСМЕНТИ ЗА РУМЕН РАДЕВ, ОСВИРКВАНИЯ ЗА РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ПРИ СЛОВАТА ИМ НА ШИПКА

Тук на увенчания с вечна слава връх подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България.
03.03.2024 / 19:27

Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков бяха сред официалните гости на честванията на националния ни празник - 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението на връх Шипка.

Събралото се множество обаче посрещна словото на Желязков с освирквания и викове "Оставка", докато речта на държавния глава предизвика аплодисменти.

"Тази земя е символ на стремежа за свобода, за единство, и е символ на нашата национална гордост. Тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България, заяви председателят на Народното събрание.

Желязков посочи, че това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус, посочи Желязков.

След края на речта му множеството посрещна с бурни аплодисменти президентът Румен Радев.

"Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник. Тук на увенчания с вечна слава връх подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България. И точно тук пред очите на целия свят с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще", бяха встъпителните думи на държавния глава.

Той добави, че днес на върха има хиляди хора от цялата страна, за да заявят, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле и не е само дата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят.

"Трети март е много повече от един исторически триумф. Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Затова и въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Не помни година, в която подножието на върха да не се е изпълвало с множество хора. Днес е ден за национално единение. Днес е ден, в който да се обединим около нашите ценности, заветите на предците ни", каза още Румен Радев.

Той обаче отбеляза, че тази година е различна.

"И аз затова съм тук, за да благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. Няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март, не от съвест, не от уважение към нашата история, не от почит към костите на нашите предци, а благодарение на вашата категорична решителност", обърна се към множеството президентът.

От тълпата му отвърнаха с викове "Да живее България".

"Днес от този чутовен връх, вашите послания са още по-ясни и силни. Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитетът и достойнството на нашето отечество. Вечна памет! Да живее България", завърши Румен Радев.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев