АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕДВА 10% ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПРОГНОЗИРАТ УКРАИНСКА ПОБЕДА, САМО 31% СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ПОМОГНЕ НА КИЕВ

Европейски съюз
22.02.2024 / 13:50

Според публикувано вчера социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес. Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа. Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев