АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ ПОЛША И УКРАЙНА ЕСКАЛИРА

По време на демонстрация във вторник фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: "Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство"
22.02.2024 / 11:19

След шофьорите, гневът си изливат полските фермери. Полските фермери започнаха във вторник нова вълна от протести, като блокираха много пътища в страната и гранични пунктове с Украйна, недоволни от европейската селскостопанска политика, от Зелената сделка на ЕС, която им налага нови условия, докато зърно и други селскостопански продукти от Украйна, които се произвеждат по-евтино без да подлежат на същите условия, се допускат на пазара.

Тези нови протести избухнаха само няколко седмици след края на подобна блокада на границата с Украйна от полски шофьори на камиони, отбелязва АФП.

"Ние, фермерите от цяла Полша, бяхме първите, които протегнахме приятелска ръка и казахме добре дошли на нашите братя от Украйна. И сега сме ощетени от тях", каза Роман Кондров от инициативата "Измаменото село" пред радио РМФ (RMF FM).

Видеоклип в социалните медии, излъчен по украинската обществена телевизия във вторник, показа как фермери разтоварват царевица от няколко товарни вагона от Украйна, докато пеят полския национален химн. Полицията отцепи част от района и призова демонстрантите да освободят релсовия път. Общо на граничния пункт е имало около 40 украински вагона, превозващи селскостопански стоки.

По време на демонстрация във вторник фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: "Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство", развявайки знаме на Съветския съюз.

Снимката на транспаранта беше разпространена в социалните мрежи, което предизвика остра реакция от страна на Киев.

Полша от своя страна е един от най-големите поддръжници на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., но през последните месеци отношенията им се влошиха заради търговски спорове.

Министерството на външните работи в Киев вече призова Варшава да спре блокадите и да предприеме действия срещу "антиукраинската реторика".

Варшава пък отбеляза "с голямо безпокойство появата на антиукраински лозунги и други, възхваляващи Владимир Путин и войната, която той води, по време на неотдавнашните блокади на земеделските производители". В изявление на полското външно министерство се подчертава, че подобни действия създават "лош имидж на Полша".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев