АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЪДРИНКА КЪДРИНОВА: РАЗПРАВАТА С АСАНЖ Е РАЗПРАВА СЪС СВОБОДНОТО СЛОВО И С УСТОИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Джулиан Асанж Снимка: ЕПА/БГНЕС
20.02.2024 / 10:09

Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите провеждат кампания в защита на Джулиан Асанж в навечерието на решаващото за екстрадицията му в САЩ съдебно дело в Лондон, което ще се проведе на 20 и 21 февруари. Съюзът на българските журналисти (СБЖ) също изказва своята съпричастност и организира на 19 февруари от 18.00 ч. в Клуб "Журналист” среща в подкрепа на разобличителя от "Уикилийкс".

"Ако бъде екстрадиран, Асанж е застрашен от присъда по 18-те обвинения, които са му повдигнати. Рискът е от 175 години затвор", обясни пред БНР Къдринка Къдринова.

Обвиненията са заради разкрития, които той прави чрез платформата си "Уикилийкс“ през 2010 година, посочи тя в предаването "12+3".

"Те са за военни престъпления на американската армия в Ирак и Афганистан. Изтичат и много дипломатически грами. Позицията на САЩ е, че това е секретна информация. Излязлото в "Уикилийкс“ е препубликувано от всички големи световни медии, а скандалът е огромен. Асанж е героят тогава. Започва кампания за очернянето му. Появяват се обвинения в сексуално насилие в Швеция. Адвокатите му го съветват да избегне явяване на това дело. Той търси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. Знае се, че ако го вкарат в затвор в Швеция, дори и без да го осъдят, той може да бъде екстрадиран в САЩ".

Той остава седем години в еквадорското посолство – до 2019 година, когато настъпва смяна на властта в Еквадор и се стига до ареста му.

"Вкаран е в "Белмарш" - затвор с повишена сигурност в Лондон. Там е почти пет години".

От 2012 г. той не е излизал на слънчева светлина, отбеляза Къдринова.

"Джулиан Асанж е герой, който издържа на целия този тормоз. На негова страна са много правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл" и "Репортери без граници".

Парламентът на родната му Австралия гласува искане Асанж да бъде освободен и да се отмени всякаква идея за екстрадиция, защото не е извършил престъпления, обясни още тя.

Кампанията, която водят тези правозащитни и журналистически организации, е под наслов "Журналистиката не е престъпление", разказа Къдринова.

"Разправата с Асанж е много страшен знак и послание към цялата журналистическа общност по света. Виждаме какво се случи със световната журналистика през годините. Медиите спряха да го защитават, защото се изплашиха. Вече не излизат такива големи и страшни новини за сили, които могат да си отмъстят. Разправата с него е разправа както със свободното слово и достъп до информация, така и с устоите на демокрацията".

Къдринова не желае да сравнява убийството на Алексей Навални и разправата с Асанж.

"Опитът да се сравнява разправата с различни хора в различни части на света е нещо много тъжно. Не може да се мери човешката скръб, както не може да се мери и нарушението на правата спрямо един или друг. Смъртта на Навални е голяма човешка трагедия ,но той все пак е политик. Нека да не смесваме темите. Асанж никога не се е занимавал с политика. Това е човек, дошъл от света на технологиите".

Къдринова изтъкна важната роля на съпругата на Асанж - Стела.

"Обикаля света и търси подкрепа за него. Той не е нарушил базисните европейски ценности".

Не се нае да прогнозира какво ще е решението на британското правосъдие, но се надява то да е справедливо.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев