АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ОТДАДЕ ПОЧИТ НА ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Президентът Румен Радев пред Паметника на Васил Левски в София
19.02.2024 / 21:25

"Изправяме се отново пред лобното място на Апостола на българската свобода, за да почетем отново безсмъртното му дело и да си припомним думите и заветите му към поколенията". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към събралите се хора пред Паметника на Васил Левски в София, където се състоя заключителната церемония по повод на 151-ата годишнина от гибелта на българския национален герой.

"Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка за свобода: положи здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, но за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 години след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, в който откриваме нашия общ морален дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи. Понякога горчиви, но винаги необходими - и тогава, и сега. Защото всяко поколение води своята борба за справедливост", каза още държавният глава.

"В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски тихо и упорито, и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", добави той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев