АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДИЯ ВЛАДИСЛАВА ЦАРИГРАДСКА: ПРЕДИ ЧАСОВЕ ПОЛУЧИХ ЗАПЛАХА "ДА СЕ КРОТНА"

 Владислава Цариградска: Преди часове получих заплаха "да се кротна"
19.02.2024 / 11:35

Вчера, след мое интервю в БНР, в което говорих за ръководителя на дирекция "Публична комуникация" към главния прокурор Веселин Иванов, който е един от подателите на сигнали срещу Сарафов, получих предупреждение от наша обща позната „да се кротна“. Думите са: „Кажи на тази жена да се кротне“. Представете си щом има такива заплахи към съдия, какво може да се случи с обикновен човек. Това каза съдия Владислава Цариградска в ефира на Нова телевизия.

„Вече трябва да говорим за казуса „Осемте нотариуса“. Това дава отговор на въпроса колко са преплетени нещата. Има още много въпроси, има много замесени, много съсипани човешки съдби. Подчиняването на съдиите на режими и мафиотски структури коства животи на хора“, каза тя.

Попитана кои са прокурорите „С“ и „Р“, взели хиляди от „Осемте джуджета“, съдия Цариградска отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към прокуратурата.

Тя разкри и за директни заплахи от кръга на Мартин Божанов - Нотариуса е имало към бившият министър на здравеопазването в кабинета на Кирил Петков - Асена Сербезова. По нейни думи, тя все още не се чувства защитена, въпреки назначената постоянна охрана.

"Заплахи срещу магистрати, министри. Представете си какво е за обикновения човек, който няма как да се защити", посои Цариградска.

"Аз не смятам, че само съм била подслушвана. Смятам, че съм била следена. През миналата година Сарафов разказа за външно наблюдение. Стефчо Банков е човекът, който е правил външно наблюдение. Той беше назначен от Иван Гешев. Това не се разследва от прокуратурата. Аз не ръководя прокуратурата, също задавам въпроси. Тази институция не може да си свърши работата, а именно това е тя", каза още Цариградска.

Според нея по-важно е да се помисли дали има обективни източници, чрез които да се възстановят събитията назад във времето. "За мен „Кутията на Пандора” са специалните разузнавателни средства", заяви Цариградска и допълни: „Бюрото за контрол на СРС ми каза: "Много спешно ни дайте официален документ от председателя на съда кой кабинет сте ползвала". В периода, в който имам достатъчно основание да подозирам, че съм била тайно контролирана, не само чрез подслушване, смятам, че съм и следена”, заяви Цариградска.

По думите ѝ от Бюрото за контрол на СРС съзнателно не са извършили проверка на кабинета ѝ в рамките на половин година, тъй като по думите ѝ в съда в Луковит те са два и лесно е можело да бъде проверено кои са и дали в тях е имало подслушващи устройства.

Съдия Цариградска заяви, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. „Имал е водещ ръководител от ведомството. По неофициална информация мисля, че той е от 3-то РУП, който съвсем наскоро е бил освободен от длъжност. Добре е да зададете тези въпроси към министъра на вътрешните работи”, заяви Цариградска.

"В момента тази комисия в Народно събрание повече пречи, отколкото помага. Всичко което решават се прави пред очите на обществото. Смятате ли, че каквито и решения да вземе ще има ефект? Съдия може да бъде заплашван и това няма никакъв ефект. Как приемат хората това нещо? Щом съдия не може да бъде защитен, как ще бъде защитен обикновеният човек?", попита тя.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев