АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЕЛА ЙОРДАНОВА: ЕВРОПА СГРЕШИ СЪС ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА, ИЗКАРА ФЕРМЕРИТЕ ПО ПЪТИЩАТА

Испански фермери протестират в центъра на Мадрид, 15 февруари 2024 г. Снимка: АП/БТА
16.02.2024 / 09:13

"Зелената сделка изкара всички европейски фермери по пътищата в много труден момент. Макар че протестите се катализираха и от войната в Украйна, Европа сгреши при формирането на Зелената сделка. Впрегнаха каруцата преди коня. Промените в отношението към земята и земеделското производство трябваше да започнат от фермерите, не от политиците."

Това мнение изрази през БНР Мариела Йорданова, зърнопроизводител. Според нея след като Зелената сделка е претърпяла провал, нещата трябва да се поставят в новите реалности, като се отчита бъдещото приемане на Украйна.

"Зелената сделка трябва да стъпи на новите технологии, на иновациите, а не на административните решения и те да не бъдат взети под натиска на зеления екстремизъм", категорична е Йорданова. По думите ѝ, фермерите няма как да работят на зелено, след като от няколко години са "много на червено".

Браншовите организации изпреварват по експертиза чиновниците, смята тя. Според нея е необходимо фермерите да получат "нови инструменти за справяне с климата, със замърсяването на околната среда".

Фермерите очакват нов инструмент, за да произвеждат екологично и рентабилно, но не с цената на отпадане и фалити на цели сектори земеделски стопанства, подчерта тя.

"Отчаянието е повсеместно. Надяваме се, че опареният европеец е прагматичен, поумнял и ще вземе правилното решение."

Правилата за производство на европейско ниво са много тежки и оскъпяват продукцията, декларира още Мариела Йорданова.

Земеделците настояват или Украйна да приеме европейските правила на производство, които са твърде радикални на европейско ниво, или "нашето производство да се либерализира".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев