АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЗНАЧИ ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ ЗА ЗАМЕСТНИК-КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ

Президентът Румен Радев и бригаден генерал Димитър Георгиев Снимка: БГНЕС
12.02.2024 / 16:03

Президентът Румен Радев назначи Димитър Георгиев за заместник-командир на Военновъздушните сили и го удостои с висше офицерско звание бригаден генерал.

Назначаването на бригаден генерал Димитър Георгиев за заместник-командир на Военновъздушните сили е в момент на влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за България, заради войната на Русия срещу Украйна, подчерта президентът Румен Радев. Той добави, че това поставя още по-високи изисквания към отбранителните способности на армията ни, към процесите на модернизация и към постигането на високо ниво на съвместимост с нашите съюзници. За справянето с недостига на ресурси, многократно отлаганите програми за модернизация и за повишаване на мотивация на военните, са необходими командири с ръководни качества и отговорност, подчерта Радев:

"Убеден съм, че натрупаният от вас опит на различни позиции, на тактическо и оперативно ниво ще допринесат и за нещо много важно - подготовката на инфраструктурата и на личния състав за приемането на новия изтребител на ВВС и довеждане на ескадрилата в състояние на оперативна готовност".

Без силен въздушен потенциал усилията на другите видове въоръжени сили и на институциите са обречени на неуспех, посочи заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Димитър Георгиев:

"Тук сред вас са хората, с които през всичките тези години ние сме се борили да спасяваме, да оцеляваме и да развиваме българските ВВС в условия на хронична ресурсна осигуреност, неразбиране и разногласия с военното и политическо ръководство на министерството на отбраната. Поетът е написал, че пътят е страшен, но славен. За мен пътят на ВВС е нито страшен, нито славен. Пътят ни иска труд, постоянство и разум, за да изградим едни по-силни и по-боеспособни военно-въздушни сили, адекватни на предизвикателствата за националната сигурност".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев