АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕЛЕНСКИ УВОЛНИ ЗАЛУЖНИ

Зеленски уволни Залужни
09.02.2024 / 10:35

Изявленията следват дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни Залужни, който е възприеман от много украинци като национален герой за надзора на военните усилия от февруари 2022 г.

Министърът на отбраната Рустем Умеров каза отделно, че е взето решение за смяна на военното ръководство.

Зеленски каза в изявлението си, че се е срещнал със Залужни.

"Обсъдихме от какво обновяване се нуждаят Въоръжените сили на Украйна.Обсъдихме и кой може да бъде в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за това обновление е сега", каза той.

Той е помолил генерала да остане "в неговия екип", добави той.

В собственото си изявление Залужни каза, че е имал "важен и сериозен разговор" със Зеленски и че е взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

"Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова всички трябва да се променят и адаптират и към новите реалности. За да победим и заедно", се казва в изявлението му.

За нов главнокомандващ Въоръжените сили на УКрайна е назначен генерал-полковник Александър Сирски. За назначението първо Зеленски съобщи в социалните мрежи. "Искам визията за войната да бъде единна сред нашите войници в Работино или Авдиевка, както и в Генералния щаб и в щаба", каза той.

Зеленски определя Сирски като "най-опитния украински командир" и припомня, че е командвал успешната защита на Киев в началото на войната и след това и успешното настъпление през есента на 2022 г. в района на Харков.

"Благодарен съм на генерал Залужни за две години отбрана... Днес говорихме открито за това, което изисква промени в армията", каза Зеленски за срещата си със Залужни. "Предложих генерал Залужни да продължи да бъде в екипа на украинската държава. Ще съм му благодарен за съгласието." Самият Зеленски не посочва обаче, че го е получил.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев