АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ ИЛИ ЩЕ ЗАПАЗИ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО, ИЛИ ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ 2 В 1

ГЕРБ или ще запази Външно министерство или отиваме на избори 2 в 1
08.02.2024 / 16:02

Лидерът на първата политическа сила в страната обяви сутринта, че е готов да отстъпи Мария Габриел да не е външен министър, но няма да отстъпи Външно министерство на "Промяната“.

Кирил Петков и хората му от "Продължаваме промяната" могат да изправят страната наистина пред избори 2 в 1.

Инатът им да сложат на всяка цена в креслото на външен министър Николай Денков е втвърдил Борисов и ГЕРБ.

Лидерът на първата политическа сила в страната обяви сутринта, че е готов да отстъпи Мария Габриел да не е и външен министър, но няма да остъпи Външно министерство на "Промяната", научи Епицентър. бг.

"Не искам нищо друго! Искам само Външно!", е категоричната позиция на Борисов, която няма да претърпи ревизия. И е прав, защото Външно е "каналът" за комуникация с Европа и САЩ, където искаме да ни оценяват. Не случайно Денков се затича за Вашингтон да се врича в евроатлантическа любов на партньорите. И се спъна, защото слагачи като него никой не ги иска.

Тези канали Борисов отдавна ги е изграждал и няма да позволи на някой друг да му отнеме първенството. Той може да приеме, че е разумно премиерът и външният министър да не са едно и също лице, с оглед на огромната натовареност във вътрешната и външната политика, но няма да позволи друг, извън ГЕРБ, да бъде външен министър. Това е санитарният минимум, отвъд който Борисов няма да има лице да се изправи пред избирателите си. Лидерът на ГЕРБ не може да бъде вечно в позиция на отстъпващ; на човек, който позволява да му извиват ръцете, което ПП-ДБ правят непрекъснато, защото идват избори и герберите ще го попитат: какво като сме първа политическа сила?

Ако в ПП-ДБ не разберат това - да се стягат за нови избори след три месеца. А на външно-политическите партньори ще бъде обяснено, че заради властовите амбиции на Денков, Петков и Василев страната ще бъде потопена отново в нестабилността на предсрочен вот.

Още повече че има споразумение и няма никаква логика Денков да иска да е външен министър. Той не успя да стане премиер и няма уважение в страната, камо ли да бъде пуснат навън, където ще предизвиква само снизходителни усмивки. Да не говорим за васалното поведение, което демонстрира пред всички чужденци и за ролята на марионетка, която си е харесал. Да си спомним, че и като министър на образованието беше твърде проблемен и пак ще бъде такъв. Денков е тежест на всяка власт, но пък е нерушима връзката му с Петков и Василев и това му осигурява, засега, постове.

Тв изявата на Лена Бориславова, която извади подробности от кухнята на некоалицонните отношения, накара Борисов и ГЕРБ окончателно да зачеркнат каквито и да е възможности за бъдещо партниране с "Промяната". Борисов хлопна под носа на Петков вратата на кабинета си за традиционното сутрешно кафе, което ги събираше на една маса с Пеевски и където противоречията във властта намираха своето балансирано изражение.

Сега ще видим изостреното лице на некоалицията. И брутален пазарлък, на който харвардците са свикнали от пребиваването им в бизнеса.

В "Промяната" вече са готови да "дадат" на ГЕРБ куп министерства - на електрониката, на икономиката, на културата, на иновациите, на спорта... И какво си пожелаят още - срещу Външно.

Ами ако Борисов поиска да замени Външно с отбраната или с финансовото!

Или ПП-ДБ ще отстъпят, или няма да имат правителство.

А ГЕРБ ще трябва да реши докога ще поема чужда отговорност и кога ще тропне по масата, за да отвори пистата към предсрочни избори.

Автор: Валерия Велева

https://epicenter.bg/article/GERB-ili-shte-zapazi-Vanshno-ministerstvo-ili-otivame-na-izbori-2-v-1/340496/2/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев