АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОТЕСТИ И В НЯКОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ

Земеделски протести в Гърция
08.02.2024 / 09:14

Група от протестиращи фермери ще бъде допусната довечера на сцената на театър "Аристон" в Сан Ремо, където се провежда 74-ия фестивал на италианската песен.

От националния комитет на протестиращите Riscatto Agricоlo, обявиха, че приветстват предложението на водещия на фестивала и негов артистичен директор Амадеус, да разкажат от сцената на „Санремо“ за своите проблеми. Предвижда се това да стане в четвъртък - 8 февруари. По този повод 15 тракторa с недоволстващи фермери от Меленяно край Милано потеглят към фестивалния град в област Лигурия - на разстояние от около 300 км. Кметът на Санремо Алберто Бианкери преговаря с обществената медия РАИ излъчваща фестивала, как да бъдат организирани протестиращите фермери. Томазо Фоти – депутат от партията "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони каза, че щом РАИ иска да дадете глас на протестите, "важно е нещата да се казват правилно". От комитета на протестиращите държат да бъдат директно в ефир от сцената на театър "Аристон".

Гръцките земеделци казаха, че от четвъртък за няколко часа ще блокират всички гранични пунктове. Полицията предупреждава водачите за нарушен трафик от фермерските протести.

Всеки ден от 17 до 19 часа ще затварят всички гранични пунктове на Гърция, заявиха протестиращите фермери. Не уточняват дали ще блокират с трактори или жива верига, но ефектът е същия с блокиране на преминаването на границата в двете посоки. По същия начин са в готовност за прекъсване на връзките с пристанищата. Днес поемат ангажимент, че блокадите, както на пътищата, така и на пристанищата няма да са продължителни, за да не засегнат снабдяването със стоки.

Всички опозиционни партии направиха изявления в подкрепа на земеделците. Депутати разговаряха с протестиращите, които са на различни места с трактори.

Дават срок от три дни на министерството на аграрното развитие и премиерът да реагират положително към исканията им без дълги преговори и безсмислени обещания, казаха от блокадата на магистралата.

При град Лариса фермерите запалиха автомобилни гуми, след като полицията не им позволи да качат тракторите на магистралата. Поради липса на видимост от дим движението там е спряно и в двете посоки. На много други места в страната е прекъснато движението по пътищата. Често едновременно блокират както магистрален път, така и обходните маршрути, предупреждават от пътна полиция.

Земеделски производители от целия Кипър пристигат днес в столицата Никозия с тракторите и селскостопанската си техника на национален протест. Те призовават за преразглеждане на европейската зелена сделка и за пакет от финансови мерки на държавата в тяхна защита.

Фермерите ще блокират с техниката си района около Дома на Европа, където се намира представителството на Европейската комисия в Кипър. Там те ще връчат меморандум, адресиран до председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, с искане за промяна на европейската селскостопанска политика, съобщи председателят на Общия аграрен съюз на Кипър Христос Папапетру.

Протестиращите ще предадат меморандум и на президента на Кипър Никос Христодулидис, в който се настоява за финансова подкрепа от правителството за оцеляването им.

Националната демонстрация се провежда по инициатива на редица организации в аграрния сектор "с цел защита на селскостопанската продукция, гарантиране на продоволствената сигурност и осигуряване на бъдещето на нашите деца", се казва в декларацията им.

Заради новите "зелени" задължения производствените разходи силно се увеличават, а 80% от земеделската земя в Кипър може да спре да се използва с течение на времето, заявиха още фермерите.

Участници в протеста се подготвят да останат на място с тракторите си и през нощта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев