АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД СЕ ПРОИЗНАСЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМА, ОГРАНИЧАВАЩ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО

Конституционният съд
08.02.2024 / 09:02

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще каже дали е противоконституционно решението на Народното събрание, отхвърлило провеждането на референдум, ограничаващ въвеждането на еврото преди 2043 година.

Според мнозинството, инициираният от "Възраждане" референдум, който събра много повече от необходимите 400 000 подписа, противоречи на Конституцията и нарушава международни договори, сред които и този за присъединяването на България към Европейския съюз.

На обратно мнение бяха "Възраждане" и "Има такъв народ", които, заедно с гласа на независимия депутат Радостин Василев, успяха да съберат необходимите 48 подписа за сезиране на Конституционния съд.

Партия "Възраждане" организира протест пред сградата на Конституционния съд във връзка с насроченото заседание.

"Възраждане" събра около 600 000 подписа за референдума, но за валидни бяха признати около 470 000 - достатъчно за провеждането на допитване. Парламентът обаче отхвърли референдума, а "Възраждане" внесе жалба в Конституционния съд срещу решението на НС.

Лидерът на "Възраждане" каза, че от партията подготвят с европейските си партньори петиция, която да бъде внесена в Европарламента и очаква въпросът за запазването на лева след изборите за европейски парламент да бъде поставен на най-високо ниво.

"Ще отиде в Брюксел, ще бъде коментирана в Европейския съвет. Ще бъде коментирана всеки ден, ще бъде коментирана в Европейската комисия. На практика този въпрос тепърва ще се разгаря".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев