АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯВОР ГЕЧЕВ: ДАВАНЕТО НА ПАРИ ЩЕ ОТЛОЖИ ПРОБЛЕМА, АКО НЕ СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА

Явор Гечев
07.02.2024 / 13:56

Правителството може да стане вече правителство на България. Първо за мен пазарлъкът само за пари е много погрешен. Това предупреди пред БНР бившият земеделски министър Явор Гечев, който сега е сега съветник на президента.

"Първото нещо в протестите е за политики. 4 от 7-те закона, които трябва да се променят, съм им ги оставил готови. Не може да преговаряш само с организации, които приемаш, а с другите не, защото не са ти симпатични. Администрацията е като стадо без пастир, може всичко да направи, но трябва да й кажеш какво", каза Гечев.

Той препоръча какво да се направи, за да се намали напрежението: В момента трябва да се дадат колкото има пари и да се актуализира бюджетът.

Откъде са тези 150 млн. лв., това са пари от бюджета МЗ и няма да платим други мерки, за да платим тези. Не може ли някой силно на глас за каже, че България не е виновна за тези проблеми. Толкова ли е срамно да защитаваш собствените си интереси в Брюксел?

Явор Гечев изрази мнението си коментира, протестите като закономерни.

"Тя България се запали преди година, всъщност протестите епизодично се появяват и ескалираха в момента. 2023 г. по това време бяха първите протести и тогава като министър предупредих Съвета на министрите, че невзимането на мерки и само даването на пари, забележете, само от държавните бюджети, защото от Европа и стотинка не е дошла от компенсацията за Украйна, ще направят така, че проблемите ще се прехвърлят към Централна и Западна Европа. И то така се случи. Година по-късно, една реколта и ескалира цялото положение", анализира ситуацията Гечев.

Той обясни, че "това е проблемът, защото субсидиите вече не покриват разходите на земеделските производители. Последният вариант на европейската политика - тя е фундамент. През 60-те години за първи път се прилага общата земеделска политика в Европа, тя е за компенсации и тогава е първата продоволствена криза".

"После еволюира политиката, като тя е само екологична спрямо земеделието. Парите давани на земеделците не са за нищо друго, а само за правене на земеделски политики. Вече тая работа с даването на пари на калпак, при дадените условия, без да правиш нищо замина. В момента новите изисквания са само и единствено за земеделски неща, свързани с чиста екология, дори не с агроекология", коментира бившият земеделски министър.

И е категоричен, че даването на пари, "ще отложат проблема, ако не се намерят фундаментални политики и да се преразгледа Зелената сделка, то към жътвата пак ще гръмнат нещата.

"Зелената сделка казва няколко неща: до 2030 г трябва да намалите с 50% изкуствените торове, които се ползват, да намалите 50% от пестицидите, които се ползват, 10% от земята трябва да отиде за т. нар. ландшафтна инфраструктура - това е да оставиш земите да не се обработват заради биоразнообразието. Изискванията са как да ореш и кога. Една трета от себестойността на производството отива за екологични неща. Ако нещо ви струва 1 лв. - 33 стотинки отиват за екология. Европа налага тези изисквания единствено върху себе си.

Всичко изглеждаше поносимо, докато не стана войната в Украйна и цялото нещо се взриви, защото Украйна е голяма и е на границата на Европа, която започна да поема цялата цена - икономическа и социална", обясни Явор Гечев.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев