АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛИЯ ПРОДАНОВ, НАЗ: НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИМ С ПРЕДЛОЖЕНАТА ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ МЕТОДИКА ЗА ПОДПОМАГАНЕ

Илия Проданов, председател на НАЗ Снимка: БГНЕС
06.02.2024 / 10:39

"Няма да се съгласим с предложената от Министерски съвет методика за подпомагане. Тя не е приемлива за нито един производител в България", заяви пред БНР Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Годишното приключване започва след първи март. Гоним експедитивност и подпомагане в момента, а не напред във времето. Второ – целим подпомагане на всички стопани, които са реални производители, а тук има голяма опасност да се подпомогнат такива, които са в сивия сектор“.

Според Проданов, тази методика е измислена с цел завабяне на подпомагането.

Той коментира думите на премиера Денков, който вчера каза, че за 2023 г. зърнопроизводителите са отчели декларирана печалба от 3 милиарда лева.

"Няма как за 2023 г. да сме отчели печалба. Данъчното приключване въобще не е започнало. Започва от първи март.

При нас цифрите показват големи загуби, дори по-големи от това, което Министерството на земеделието отчита. Загуби със сигурност ще има".

Данъчната загуба в земеделието е изключително абстрактно понятие, защото стопанската и финансовата година не са едно и също нещо, отбеляза той.

Зърнопроизводителите настояват да има подпомагане на всички, защото всеки един от тях е на загуба, обясни Проданов.

„Регламентът, по който тази помощ трябва да бъде отпусната, е заради ефекта от войната в Украйна и се отпуска в цяла Европа. Българските зърнопроизводители не са получили нито една стотинка. Румънските ни колеги подписаха миналата седмица споразумение с държавата и получиха 20 лева на декар – точно толкова, колкото искаме и ние. Държавата, ако иска да помогне, може да го направи“.

Не трябва да се взираме само в подпомагането, което искаме, посочи още той.

"Има законодателни инициативи, които трябва да се случат. Не получихме ясна гаранция, че парламентарните групи поемат отговорност законите да бъдат променени“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев