АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Земеделците започват ефективни протести в цялата страна
06.02.2024 / 08:53

Българската аграрна камара започва ефективни протестни действия в цялата страна. Земеделските производители ще протестират, тъй като структурите на организациите-членове на камарата по места не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа.

В хода на преговорите правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба. Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори мляко, плодове и зеленчуци, като според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

Това извежда на протест членовете на аграрната камара, които на специална карта са отбелязали над 80 горещи точки в страната, които ще бъдат блокирани поне за два часа всеки ден от тежка техника.

В протестите в страната се включват и от други браншови организации, които искат оставката на министър Кирил Вътев.

Парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в Министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора - в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието.

Фермери от Хасковска област се включват в Националния протест на аграрния сектор. Очаква се от 10 до 12 часа - със селскостопанска техника - да бъде блокирано движението по международните пътища край Хасково, както и да пристигнат земеделци от Кърджалийско.

Производители от Ловешка област ще излязат на протест за два часа като блокират с барикади движението по пътя София - Варна - в районите на пътните възли "Абланица" и "Боаза" и пътя София - Русе край Луковит.

В Пазарджик над 50 трактора ще блокират "детелината" край село Гелеменово, но няма да блокират движението към АМ "Тракия".

Към зърнопроизводителите ще се присъединят и оранжерийни производители, каза Иван Кабуров от Българската аграрна камара.

По информация на кореспондентите на БНР блокади на земеделски производители в страната, обявени преди изявлението на премиера Денков, ще има и в районите на Сливен и Ямбол, Добрич, Велико Търново, Лом, Силистра и Перник.

Първоначалните планове са времето на пътните блокади на фермерите да се увеличава всеки ден, а в събота и неделя да няма затворени пътища.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев