АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО СРЕДАТА НА ВЕКА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ СТОПИ ДО ОКОЛО 5 МИЛИОНА ДУШИ

 Гл. ас. д-р Борис Казаков
05.02.2024 / 17:41

Населението ни ще продължи да се топи, прогнозираха в края на миналата година от Националния статистически институт. Според последните данни населението на страната ни ще падне под 5 милиона души през следващите години. Държавата ни е определяна като 11-та най-бързо изчезваща нация в света и като 25-тата най-застаряваща, сочи доклад за световните демографски тенденции. Прогнозата е, че населението у нас ще намалее с около 30% в следващите 20 години.

Въпреки че има лек на раждаемостта у нас, тя е крайно недостатъчна, за да компенсира отрицателния прираст на населението, коментира пред Радио София гл. ас. д-р Борис Казаков от Националния институт по геофизика и геодезия на БАН.

„От една страна, причина за ниската раждаемост е не само установения вече от доста време еднодетен модел, който замени двудетния модел, присъщ за близкото минало, но и от друга страна – броят на младите жени във фертилна възраст е силно ограничен. Другият фактор, който показва защо толкова ограничен е фертилния контингент, е силно застарялото население в страната“ каза гл. ас. д-р Борис Казаков.

По думите му, раждаемостта у нас е съпоставима с тази в другите европейски страни, но България е лидер по смъртност в Европа.

„До средата на века населението няма е толкова силно изразено намалено. Да, може да бъде около и малко под 5 млн. души, зависи по кой сценарий, тъй като има три сценария, по които могат да се развият събитията“, обясни гл. ас. д-р Борис Казаков от Националния институт по геофизика и геодезия на БАН.

По думите му, качеството на живот влияе директно на продължителността на живота. В световен мащаб, най-бедните страни, с най-ниско образовано население, са с най-висока раждаемост. Той обясни, че приветства това, че правителството е поставило акцент върху проблема с демографската криза.

„Този проблем води до много други, които ще трябва да се решават. Тези мерки, които се предлагат, звучат логични и мисля, че посоката е правилна. Общо казано – повишаване на здравната култура. Това означава да променим хората, към които е насочена тази мярка“, уточни гл. ас. д-р Борис Казаков от Националния институт по геофизика и геодезия на БАН.

Той обясни, че демографските процеси са силно инертни и влияят за развитието на населението за десетилетия напред.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев