АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО, ЗАПАЛИХА СЛАМА И Я ИЗГАСИХА С МЛЯКО

Протест на земеделците пред министерството, запалиха слама и я изгасиха с мляко
05.02.2024 / 14:05

Представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци.

"Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите", каза Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По думите му тези очаквания не са били удовлетворени.

Върбанов се върна към встъпването на министър Вътев в длъжност, когато ръководителят на ведомството е поискал в тридневен срок да му бъдат представени вижданията на сектора относно административните тежести, които смущават работата. Всички организации са представили своите виждания, но досега нищо не е направено. Според Върбанов, вместо да бъде облекчена, тази тежест се увеличава.

"Когато се прави политика в даден сектор, тази политика се прави от политиците в съответните институции", подчерта председателят на АЗПБ, допълвайки, че политиката не трябва да се решава от неправителствени организации.

По думите му днес проблемът на земеделските производители не са дадени законодателни промени, а безпаричието, натискът на украинските стоки и пълното неразбиране на проблемите на сектора от управляващите.

"Искаме дългосрочна политика, искаме да знаем какво ще има в утрешния ден, в следващата година, в следващите 5 години", заяви Върбанов.

На протеста има плакати с надписи като "Искам да има хуманно отношение и към фермерите", "Не на опитите за разделяне на земеделците", "Лъжите раждат недоверие" и други.

Протестиращите бяха поканени от министъра на разговор, но отказаха да се отзоват.

"Министър Вътев не може да се справи с управлението на целия земеделски сектор. Той лъже, защото ние поискахме украинската помощ още преди нова година, когато протестирахме тук и една от главните точки беше да се защити бюджета, който ни е разпоредено от Европейската комисия и е даден картбланш. Той не е внесъл доклад в Министерството на финансите, не е защитил интересите му. Има голяма част от субсидиите, които все още не са изплатени. Ще провеждаме масови протести в страната, ще затваряме пътища. И ние започва като френските фермери. Ние, за разлика от колегите, се съобразяваме с членската маса. Каквото решат хората".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев