АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЮБОМИР КЮЧУКОВ: В ЕВРОПА ИМА ДЕФИЦИТ НА ДОВЕРИЕ И РАЗМИНАВАНЕ МЕЖДУ ЕЛИТИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ

Любомир Кючуков Снимка: БТА
02.02.2024 / 10:41

Орбан търгуваше унгарските милиарди срещу украинските милиарди. Така Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, коментира постигнатото споразумение за допълнителната финансова помощ, която Европейският съюз ще окаже на Украйна.

Става дума за допълнителната помощ от общо 50 милиарда евро, заложени за следващите години в общия евробюджет.

Срещу тази помощ се беше обявила единствено Унгария, като все още няма официална информация какъв окончателен компромис е постигнат в замяна на съгласието от Будапеща.

"Това, на което станахме свидетели, има поне два аспекта. Единият е политическата търговия. Вторият са политическите процеси. ЕС предупреди чрез "Файненшъл таймс“, че ще срути унгарската икономика, ако това бъде блокирано. Споразумението беше очаквано. Става въпрос за помощ за 4 години – по 12,5 млрд. евро годишно, които ЕС ще предоставя на Украйна. Две трети от тях са заеми, една трета е безвъзмездна помощ".

В редица страни от ЕС се споделят проблемите, които Унгария постави, посочи Кючуков в предаването "Нещо повече".

"Те са свързани с тежки решения на ЕС, като формирането и изразходването на европейския бюджет. Става въпрос за правомощията на Брюксел и на наднационалните институции".

Той анализира националистическата вълна, която заплашва да доминира предстоящите евроизбори. Кючуков посочи нарастващото влияние на "Алтернатива за Германия", Марин льо Пен във Франция и "Италиански братя", както и увеличаването на популистките тенденции в страни като Финландия, Швеция и Нидерландия, но и в Испания, а също и в източноевропейските страни.

"Това е една много сериозна тенденция. Въпросът е защо се случва. Ключов елемент е дефицитът на доверие и разминаването между дневния ред на елитите и на гражданите. Очакванията за евроизборите са да има една доста силна популистка и националистическа вълна, която да даде допълнителни места в ЕП на двете крайнодесни формации. Големият проблем е, че център-лявото и център-дясното станаха трудно различими. Наблюдава се едно трансформиране на идеологиите в геополитика. Лявото и дясното не се разглеждат вече като алтернативи, а като част от една и съща политика. Това отваря широко пространство за националистическите и популистките партии в Европа".

Няма как протестиращите фермери в Европа да не бъдат чути, смята дипломатът.

"На повърхността излиза безмитния внос на украинска селскостопанска продукция в Европа. Това е предизвестие за очакваното да се случи при присъединяване на Украйна към ЕС при сега съществуващите правила. Правят се усилия да се направят дълбоки реформи в ЕС. Съюзът не може да намери съгласие не по скоростите, а по посоката на своята реформа – дали ще продължи задълбочаването на интеграцията, или ще надделее тезата да се направи крачка назад към повече национални правомощия в рамките на ЕС. България не е декларирала позиция по нито един от ключовете въпроси, които се обсъждат в ЕС по отношение на тази реформа".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев