АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

“ВЪЗРАЖДАНЕ” С ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДА БЪДАТ ОСИГУРЕНИ УСТРОЙСТВА ЗА ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИФИЧНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ…

Коста Стоянов
31.01.2024 / 14:28

“Законопроектът ще се разгледа на комисията по образование в народното събрание. Той предоставя нормални и подходящи условия и устройства на деца, които са със специални образователни потребности – дислекция, дискалколия и дисграфия. Тези деца са с нормално развитие, нямат интелектуално изоставане, а дребни нарушения”, обясни в кулоарите на парламента депутатът Коста Стоянов.

“25 са положителните становища на законопроекта, като само едно отрицателно - на Министерство на образованието и науката (МОН)”, добави още той.

Със законопроекта се цели да се създаде подходяща среда и технически устройства, малко по-големи от химикалка, с които децата ще могат да подобрят значително образователния си процес. "Възраждане" ще искат и предоставяне на учебници в електронен формат, който да може да се обработва. Целта на законопроекта е преподавателите да бъдат обучени и стимулирани да работят с въпросните технически устройства.

От съществена роля ще бъде и участието на общините, които ще са задължени до началото на следващата учебна година да закупят такива устройства. Чрез педагогическите съвети те ще бъдат предоставени на децата, които имат нужда от тях.

Стоянов уточни, че е народен представител от Варненска област, като в морския град били закупени 15 такива устройства, които в момента са раздадени на 5-има ученици в начално образование, 5-има в средно образование и 5-има в прогимназиално образование. В момента учениците работят с устройствата и докрая на учебната година ще се изследват резултатите. "Възраждане" имат наблюдение върху двама от учениците, които показват много добро развитие и положителни резултати с техническите устройства.

svobodnoslovo.eu

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев