АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ASIA TIMES": БИТКАТА НА ЗАПАДА СРЕЩУ ПРИЛИВА НА ИСТОРИЯТА

"Asia Times": Битката на Запада срещу прилива на историята
31.01.2024 / 12:45

Западът говори за война на все по-висок глас. Германският министър на отбраната обяви този месец, че Германия трябва да възстанови армията си, същото направи и неговият британски колега.

В началото на войната в Украйна преди две години западните медии описваха руската армия като безнадеждно неефективна, остаряла и корумпирана. Но през последните седмици Русия се превърна в непосредствена опасност, която налага превъоръжаването на Европа.

От другата срана на света виждаме подобна трансформация. През 1972 г. Западът се присъедини към политика за единен Китай. Миналата година високопоставени правителствени служители направиха широко отразена визита в Тайван в подкрепа на „продемократичните сили“.

Преди това, през 2020 г., Конгресът на САЩ прие Закона за автономия на Хонгконг, който наложи санкции на длъжностни лица и организации в Хонгконг и континентален Китай, които нарушават „автономията на Хонгконг“.

Западът, разбира се, има 500 годишна история на намесите си в държави, намиращи се далеч от неговите граници. И макар вече да няма физически контрол над света, той все още има финансов контрол, благодарение на системата на американския долар и SWIFT – глобалната клирингова къща за международни финансови транзакции.

Доларът е все още международната lingua franca. Това обяснява защо всичко, от нефт и злато, до биткойн, се оценява в долари.

Сега Западът се опитва да намери законни начини да конфискува руските 300 милиарда долара, които са заключени в доларовата система. Ако това бъде направено, то ще увреди трайно репутацията на Запада като неутрален пазител на финансовата система и може да увеличи скоростта на вече случващия се процес на дедоларизация, но западният политически и финансов елит показа, че е готов да заложи всичко, за да подчини Русия.

Демонизиране на Русия

Превръщането на Русия във враг беше забележителен случай на препрограмиране на западното обществено мнение.

Още през 90-те години Русия и Западът инвестираха милиарди в търсенето на нефт в Русия и в газопроводи, които да пренасят нефт към десетки европейски страни. Смята се, че евтината руска енергия е добавила трилиони долари към германския БВП.

Икономическата интеграция на ЕС и Русия беше ситуация на взаимна изгода като по учебник – освен за атлантиците и пазителите на доларовата система от Уолстрийт.

Поради това и експанзията на Организацията на Северно-атлантическия договор, предрешена като разпространяване на свобода и демокрация, е модерната версия на Теглото на белия човек от времето на колониализма.

Руснаците начертаха червена линия при Украйна. Те познават историята си. Те изгубиха 20 милиона души във Втората световна война, защото Адолф Хитлер искаше руския нефт, след като Англия наложи нефтена блокада на Германия. Това е стар империалистки трик: Направете провокация и реагирайте с възмущение, ако тя предизвика реакция. НАТО натисна и Русия реагира.

След като Украйна не успя да удържи руската армия след провалената лятна офанзива през 2023 г., Западът ребрандира Русия като агресор, който представлява заплаха за Европа. Русия се издигна от треторазрядна страна (по думите на един покоен американски сенатор „бензиностанция, маскирана като държава“) до екзистенциална заплаха.

Няма значение, че Русия има население, което е една четвърт от Европа и БВП равно на испанския БВП. Да не споменаваме нейния Lebensraum, който е по-голям от на всяка друга страна в света. Гъстотата на населението в Русия е 8,46 души на квадратен километър; в Германия и по-голямата част от Централна Европа тя е повече от 230 хиляди души на квадратен километър.

Германия е забравила научените през 20 век уроци. Сега тя планира да увеличи годишните си военни разходи и да задели специален фонд от 100 милиарда за модернизиране на германската армия. Няма значение, че процентът на бедност в Германия се доближава до 20% и че близо 10 милиона германци са тъврде бедни, за да се хранят пълноценно дори на всеки два дни.

Театърът на абсурда достигна кулминацията си, когато „зелената“ външна министърка на Германия Аналена Бербок заяви: „Аз обещах на хората в Украйна, че ние сме с вас, докато имате нужда от нас, и искам да го изпълня. Без значение какво мислят моите германски избиратели, аз искам да изпълня обещанието си пред народа на Украйна.“

В крак с Германия, Обединеното Кралство също планира превъоръжаване. Миналия месец британският генерал сър Патрик Сандърс заяви, че опасността, която представлява Русия, изисква Еввропа да застане на бойна нога. Няма значение, че Обединеното Кралство има увеличение на смъртността с 5 хиляди души през последната зима, дължащо се отчасти на високите цени на енергията, и че 4,2 милиона деца и 2,1 милиона пенсионери живеят в бедност.

Повратна точка

Когато стана ясно, че и Китай, и Индия отказват да се съобразяват със западния режим на санкции, наложен на Русия, Глобалният Юг разбра, че геополитическата карта се е променила. Около 20 страни, повечето от които бивши европейски колонии, кандидатстваха за членство в БРИКС. Когато нигерската армия свали своя президент-франкофил, протестиращи обградиха нигерския парламент и френското посолство, носейки про-Путин лозунги.

Франция заплаши да се намеси, но когато съседните на Нигер Буркина Фасо и Мали обявиха, че западна интервенция в Нигер ще бъде разглеждана като обявяване на война и срещу тях, французите разбраха, че старата империалистка игра е свършила. Френското наследство от 100 годишно (нео) колониално господство над Нигер: 30% от френската електрическа енергия се захранва от нигерски уран, докато 85% от народа на Нигер нямат достъп до електричество.

Изкушаващо е да припишем катастрофалната политика на Запада на липсата на самосъзнание, или на убеждението, че светът вижда Запада така, както Западът вижда себе си. По-мрачната теория, която прави обиколки из социалните медии, е, че Западът подклажда конфликти с Русия и Китай, за да прикрие нестабилното състояние на доминираната от долара финансова система.

Ако доларовата система се срине под тежестта на огромния си дълг (300 трилиона долара, които нарастват), Русия и Китай ще бъдат перфектните козове за отклоняване на вниманието от десетилетията безотговорна финансова и парична политика, която доведе до неравенство в богатството, невиждано от 19 век насам. Американските деца наследяват при раждането си дълг от 78 хиляди долара, което е техният дял от огромните 34 трилиона долара национален дълг на Съединените щати.

Карта на света според размерите на популацията, а не на географския регион

Атлантическият съюз не притежава задна скорост и не изпитва угризения да хвърли милиони хора в бедност, окуражавайки украинците да се бият до последния украинец в битка, която не могат да спечелят, както и обявявайки икономическа война на Китай, за да поддържат еднополярен свят, дори и това да означава война с глобалното мнозинство. Духът на демокрацията спира на границата на Западния свят.

Но има и един светъл момент.

Западният политически и бизнес елит може и да е морално банкрутирал и да се опитва да запази хегемонията си на неимоверна цена, но той не е суициден. Историята показва, че неговите натовски сили никога не влизат в директна конфронтация със страни, които могат да се отбраняват, и особено със страни, които имат ядрено оръжие.

--------------------------

Ян Крике е бивш кореспондент от Япония за различни медии, бивш главен редактор на „Азия 2000“ в Хонгконг и автор на „Creating a Planetary Culture: European Science, Chinese Art and Indian Transcendence“ (2023).

Източник: Asia Times

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

https://glasove.com/na-fokus/asia-times-bitkata-na-zapada-sreshtu-priliva-na-istoriyata#google_vignette

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев