АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРОМЕНИ В ГПК

Депутати
31.01.2024 / 12:27

Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които отпада фигурата на прокурора при връщане на дете от една държава в друга. Отпадна и изискването доказателствата да са съставени на български език или с превод на български. Законопроектът беше подкрепен от 103 народни представители, 58 бяха против. "За" бяха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Възраждане, БСП и ИТН не подкрепиха промените.

С промените се цели да се облекчи взаимното признаване на решения по гражданско-правни въпроси, да се опрости достъпът до правосъдие и да се подобри обменът на информация между органите на държавите-членки. В допълнение на правилата, уредени с Фагската конвенция се въвеждат и нови процедури при връщане на дете, като се уреждат и процедурите за спиране или отказ за изпълнение, когато е налице сериозен риск с дълготраен характер за детето. Така ще се даде възможност съдът задължително да изслушва децата и под 10-годишна възраст.

"Откъде накъде вие ще поставяте на българския съд задължително изслушване на детето и кой, и как ще прецени доколко детето изразява собствено мнение и доколко е подучено от пълнолетни заинтересовани страни. Това случайно увертюра към детското правосъдие ли е, това е едно специално паралелно правосъдие, което включва всичко - от специално законодателство за деца, които могат да бъдат затваряни в домове и детски затвори без съдебен процес, само по преценка на административен орган до законодателство, според което родителят може да бъде съден от невръстното си дете, дори от бебето си, ако за целта детето може да подписва документи", коментира Маргарита Махаева от "Възраждане".

Цончо Ганев допълни, че се правят опити за прокарване на Истанбулската конвенция.

"Партии като ПП-ДБ с подкрепата на началниците им от ДПС и от ГЕРБ ще прокарат въпросната истанбулска конвенция чрез други закони и заобикаляйки и вкарвайки членове, които ясно и точно да регламентират всичко това, което има в истанбулската конвенция го виждаме отново, виждаме вече избягване по-точно на думите баща, майка, родител", заяви той.

Иван Ченчев от БСП също отправи критики и даде пример: "Ако се позволи еднополов брак да приеме дете, това дете, ако е тримесечно, бихте ли ми казали кой го е питал дали иска да попадне в средата на еднополов брак?".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев