АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВАТ ФЕРМЕРСКИТЕ ПРОТЕСТИ В ЕВРОПА

Продължават фермерските протести в Европа
31.01.2024 / 09:09

В редица европейски страни продължават фермерските протести преди утрешната среща на върха в Брюксел. От сектора засилиха натиска върху правителствата за по-малко регулации, за мерки срещу евтиния внос и гарантиране на по-високи доходи за производителите.

Недоволство на фермерите в Европа се разраства - към протестиращите френски, италиански, германски и белгийски земеделци се присъединиха и испанските. Въпреки някои мерки, обявени от премиера Габриел Атал, производителите във Франция не отстъпиха от блокадите край Париж. Магистралите около френската столица бяха блокирани от стотици трактори на протестиращи земеделци.

Имаме твърде много норми и регулации", искаме спокойствие за бъдещето, дългосрочни средства в производството и в приходите, настояха фермерите.

Вчера в парламента премиерът Атал им обеща бързо изплащане - с краен срок 15 март на всички помощи в рамките на общата селскостопанска политика. Правителството ще настоява европейските партньори да се съгласят да облекчат регулациите върху необработените земеделски земи.

Продължават и протестите на белгийските земеделци, които блокираха второто по големина пристанище - Зеебрюге и обещаха да останат в центъра на Брюксел поне до срещата на върха.

В Германия селскостопански производители затвориха пътищата към Хамбург и още няколко пристанища заради плановете на правителството да намали земеделските субсидии.

В Испания производителите обявиха протести за следващите седмици.

В Италия десетки производители се събраха с трактори близо до Милано и обявиха, че са предадени от Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев