АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУДАПЕЩА: ОРБАН ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ СЪС ЗЕЛЕНСКИ, КОГАТО БЪДАТ ВЪРНАТИ ПРАВАТА НА УНГАРЦИТЕ В ЗАКАРПАТИЕТО

Орбан ще се срещне със Зеленски, когато бъдат върнати правата на унгарците в Закарпатието
30.01.2024 / 12:27

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски едва след като правата на унгарското малцинство в Закарпатието бъдат възстановени и отношенията между двете страни навлязат в нов етап. Това каза държавният секретар на унгарското външно министерство по двустранните отношения Тамаш Менцер в ефира на телевизионния канал M1.

„Премиерът на Унгария и президентът на Украйна трябва да се срещнат, когато отношенията навлязат в нов етап“, отбеляза дипломатът. По думите му датата на такава среща все още не е определена. „Ако беше определена дата за срещата, това щеше да означава, че правата на унгарската общност в Закарпатието са върнати и ние сме в състояние да си свършим работата“, обясни Менцер.

На 29 януари унгарският министър на външните работи и външните икономически отношения Петер Сиярто каза, че тази работа все още не е приключила. След среща в Ужгород (Закарпатска област на Украйна) с ръководителя на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба и ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак той отбеляза, че двете страни все още трябва да извървят дълъг път за възстановяване на взаимното доверие. Основните оплаквания на Унгария срещу Украйна се отнасят до правата на унгарското малцинство в Закарпатието, отнети от местните власти в периода след 2015 г.

На преговорите в Ужгород е била обсъдена и възможността за среща между лидерите на двете страни. Украински представители заявиха, че са заинтересовани от такава среща, но Сиярто не засегна този въпрос на заключителната пресконференция.

През последните две години Орбан не е имал нито една пълноценна среща със Зеленски и за разлика от лидерите на други страни от ЕС, той никога не е посещавал Киев през това време. Веднъж те размениха няколко фрази на срещата на върха на ЕС в Брюксел, където украинският президент дойде като гост, а на 10 декември разговаряха за кратко в Буенос Айрес на церемонията по встъпване в длъжност на президента на Аржентина Хавиер Майли. Там Орбан получи покана да дойде в Киев.

Будапеща се стреми да възстанови правата на унгарското малцинство в Закарпатието и предупреди, че в противен случай няма да подкрепи стремежите на Украйна за европейска интеграция. На 8 декември Върховната рада прие закон за правата на националните малцинства, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, консултативен орган на Съвета на Европа. Документът предвижда премахване на редица езикови ограничения за националните малцинства, които използват официалните езици на Европейския съюз. На срещата в Ужгород беше решено да се създаде двустранна комисия, която да разгледа исканията на Унгария от 11 точки и да подготви доклад до ръководството на външното министерство

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев