АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АДВОКАТИТЕ ИСКАТ ОТМЯНА НА ИЗБОРА НА КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков пред Конституционната комисия в парламента
23.01.2024 / 15:00

Повече от половината адвокатски колегии в страната излязоха с обща позиция до парламента, с която призовават за отмяна на решението за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Общо 14 от 27-те адвокатски колегии поискаха от Народното събрание да прояви "разум, морал и отговорност" и да ревизира решението си.

Решението на парламента бе обнародвано в Държавен вестник във вторник, което означава, че до 7 дни Атанасова и Белазелков трябва да положат клетва. Това съдържа голяма потенциал за сериозен политически скандал, ако президентът Румен Радев не се появи на клетвата на двамата съдии.

По подобен начин президентът Росен Плевнелиев блокира избора на Венета Марковска за конституционен съдия, като излезе от залата преди тя да положи клетвата си. Този сценарий не би трябвало да породи някакво правно действие, но по времето на Плевнелиев бяха въвлечени всички отговорни институции, които вкупом попречиха на Марковска да стане член на КС. В сегашната ситуация подобно нещо е невъзможно.

Ръководствата на 14 адвокатски колегии настояват председателят на Народното събрание, президентът и шефовете на двете върховни съдилища "в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред".

Причината е, че шарламентът изрично записа в решението за избора на Белазелков и Атанасова, че двамата ще изкарат пълни 9-годишни мандати. Това се случи само няколко дни, след като Конституционният съд изрично обяви, че двамата нови съдии трябва да изкарат непълни мандати, защото са избрани с две години забавяне от НС.

"Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси", се казва в позицията на адвокатските колеги.

Посочва се, че двете кандидатури са внесени в последния ден от предвидения срок, нямало е обществено обсъждане и експертен дебат, а двамата са договорени политически още преди вота.

Според адвокатите парламентът е демонстрирал “чисто формален подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора". Те твърдят, че с избора е бил уронен престижа на Конституционния съд.

"Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици", пише в позицията, което директно препраща към избора на Десислава Атанасова. Още преди вота беше ясно, че тя е работила предимно като юрисконсулт в болницата в Русе преди да започне политическата си кариера.

Според адвокатските колегии парламентът е демонстрирал с това решение, че не зачита нормите на конституцията и решенията на Конституционния съд.

"В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността", се допълва в позицията.

Тя е подписана от ръководствата на адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. Прави впечатление отсъствието на адвокатската колегия в София, която е най-голямата в страната.

Източник: mediapool.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев