АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ФОНА НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОТЕСТИ В БЕРЛИН ЗАПОЧВА "ЗЕЛЕНА СЕДМИЦА"

На фона на земеделски протести в Берлин започва "Зелена седмица" Снимка: ЕПА/БГНЕС
18.01.2024 / 09:33

Днес в Берлин се открива едно от най-големите световни изложения на храни и селскостопански стоки „Зелена седмица“. 1400 изложители от 60 държави ще представят своите продукти на изложението тази година. България също участва, като националния ни щанд включва 11 фирми, производители на биологични продукти ,месни и млечни изделия и вино.

Фокусът на тазгодишното издание на зелената седмица в Берлин е върху устойчивостта, продоволствената сигурност и бъдещето на агробизнеса. Този път изложението е съпътствано от мащабни земеделски протести, които доведоха десетки хиляди фермери , хиляди трактори и стотици камиони пред Брандербургската врата.

„Настоящите протести за бъдещето и значението на селското стопанство са видими за всички нас“, казва д-р Марио Тобиас, главен изпълнителен директор на Messe Berlin – държавната компания за търговски панаири. Според него именно „Зелената седмица" ще предложи най-добрата платформа за извеждане на дебата от улиците.

Политическият акцент на "Зелената седмица" е Конференцията на министрите на земеделието, в която ще се включат 70 министри като част от Глобалния форум за прехрана и земеделие .

Предстои да видим дали провеждането на "Зелената седмица" ще доведе до поне временно спиране на протестите, каквито са очакванията, или обратно - ще ескалира напрежението, точно заради възможността исканията на германските фермери да намерят още по–широк международен отзвук чрез участниците във форума.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев