АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРИШКИН: САЩ МОБИЛИЗИРАТ "ПЕТАТА СИ КОЛОНА" В РУСИЯ, ПЛАНИРАТ ПРОВОКАЦИИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Сергей Наришкин
11.01.2024 / 15:41

Офицери от ЦРУ ще обучават марионетките си как да сеят междунационална и социална омраза, как да се месят в изборите и да дискредитират ръководството на РФ в социалните мрежи, обяви шефът на външното разузнаване

САЩ планират активизиране на своята "пета колона" в Русия - възпитаници и стипендианти на американски програми, които да станат техни маши в политическата борба срещу руските власти. Това обяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на РФ Сергей Наришкин, цитиран от ТАСС.

Вашингтон смята, че руските стипендианти, които са над 80 000, могат да станат основа на тази пета колона, обяви още Наришкин.

Шефът на СВР съобщи още, че служители на американските спецслужби ще проведат в Рига в периода 16–18 февруари тренинг за своите руски агенти, които ще бъдат обучавани на методи за разпалване на междунационални и социални вражди на територията на Руската федерация.

Наставници на руските марионетки ще бъдат американски офицери от ЦРУ, работещи под дипломатическо прикритие в посолствата на САЩ в Москва и Рига, уточни Наришкин.

Агентите ще бъдат обучавани още как да се месят в изборите, да дискредитират ръководството на РФ в социалните мрежи.

"Планира се активно включване на бивши стипендианти в политическата борба срещу руските власти. Вече се изготвя програма за такава работа. Предвидени са обучения в съседни страни. Основният акцент ще бъде върху обучението в методите за разпалване на междуетническа и социална омраза, намеса в изборите, дискредитиране на ръководството на Руската федерация в социалните мрежи. Специално внимание на срещите ще бъде отделено на въпросите за развитието на защитена комуникация с американските "куратори". Вашингтон също така възлага надежди на участие на стипендианти в подготовката на нови механизми за санкционен натиск върху Русия“, обясни Наришкин.

"Първият семинар е планиран да се проведе в Рига от 16 до 18 февруари тази година. Ролята на "наставници" ще играят офицери от американското разузнаване, работещи в посолствата на САЩ в Москва и Рига под прикритието на дипломатически постове. Няма да е трудно да разберем състава на "слушателите". Очевидно не е далеч времето, когато Държавният департамент ще поеме учениците от англо-американските детски градини и училища", добави той.

Според директора на Службата за външно разузнаване Вашингтон "измисля все по-сложни начини за незаконна намеса в демократичните процедури".

"СВР ще положи всички усилия за предотвратяване на евентуални опити за намеса. Нищо не трябва да пречи на свободното изразяване на волята на руския народ", категоричен бе Сергей Наришкин.

Според Наришкин 2023 г. е била време на "изпитания и постижения" за Русия.

"Свидетели сме на появата на един по-справедлив свят на основата на добросъседство, равенство, зачитане на законните права и интереси на всички държави. И нашата страна играе много важна роля в този процес", каза директорът на външното разузнаване.

"Изминалата година не беше лесна, тя направи всеки един от нас по-опитен, по-силен и по-уверен. Служителите на Службата за външно разузнаване за пореден път показаха способността си да издържат на удари, да преодоляват твърдо трудностите и препятствията. Предстои още много работа", обобщи Сергей Наришкин.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев