АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТСЪСТВИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ ПО СЕМЕЙНИ ПРИЧИНИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДО 15 ДНИ

Галин Цоков
11.01.2024 / 14:15

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката Галин Цоков в интервю пред БНТ. В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7, но само с разрешение от директора на училището, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В началото на учебната година родители и педиатри настояваха с петиция и отворено писмо вместо задължителната е-бележка от лекар родителите сами да могат да извиняват отсъствията с бележка или потвърждение, че учениците не са били на училище по уважителни причини, когато децата изпитват леки неразположения.

"Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в Наредбата за приобщаващо образование - увеличаваме тези отсъствия по семейни парични на 15 за всяка учебна година", обясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Министърът посочи още, че от днес започват 276 конкурса за училищни директори в цяла България. "Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори", подчерта той. По думите му писменият тест за кандидатите за директори е променен така, че да измерва на само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности - възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Цоков съобщи още, че през следващите седмици и месеци ще бъде разработен стандарт за качество на обучението. Той ще даде възможност за самооценка на отделните образователни институции, както и външен поглед как те се справят с конкретните индикатори за качество. "Ще имаме поглед върху това кои училища се справят добре, кои - по-лошо, и кои не се справят с поставените задачи", допълни министърът.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев