АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ НОМИНИРА АТАНАСОВА ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ, БОРИСОВ ЩЕ ОГЛАВИ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА

Бойко Борисов и Десислава Атанасова
11.01.2024 / 13:44

Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия, това съобщи пред медиите в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

"Познавате я всички от последните девет парламента, във всички правни комисии, с изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони. Аз съм абсолютно убеден, че тя ще се справи много добре", каза той.

Тъй като тя е шеф на парламентарната група, Борисов уточни, че той самият ще е председател на групата.

"Тъй като се лиших от Деси Атаносова в парламента, предложих им аз да съм председател и групата го прие с голяма радост", пошегува се той.

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв", каза от своя страна Десислава Атанасова.

"Ако бъда избрана и моята кандидатура получи подкрепата на пленарната зала, вероятно другата седмица съгласно процедурните правила, ще се стремя да пазя правото дори от закона", отговори тя на въпрос ще бъде ли безпристрастна в Конституционния съд, след като идва от политиката. Попитана ще ѝ липсва ли политиката, Атанасова коментира, че не може да каже, защото доста дълго време пребивава в двете сгради на Народното събрание.

В отговор на въпрос как ще реагира, ако от ГЕРБ ѝ звъннат по телефона, вече като част от Конституционния съд, тя каза, че по лични поводи със сигурност ще вдигне, но по конституционни въпроси да не ѝ звънят.

По-рано от “Възраждане“ издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова. В сряда от ПП-ДБ, пък, номинираха Борислав Белазелков за конституционен съдия.

По думите на Борисов номинациите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ за конституционни съдии са първата стъпка от разговорите за попълването на вакантните места в контролните органи и регулаторите и предстоящата ротация.

Според него при ротацията трябва да се спазва стриктно споразумението и не трябва да се обсъждат нови вицепремиери.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За вицепремиери нови и каквито и да е били резки движения, считам, че не трябва да се говори, защото всичко е много крехко и трябва много внимателно, само при единомислие, да се правят промени", каза лидерът на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев